KİT Reformu için ilk adım: 3 Maden İşletmesine atama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TTK, TKİ ve Eti Maden İşletmelerinin Yönetim Kurullarına aynı anda atama yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek aralarında TTK, TKİ, BOTAŞ, TPAO, TCDD, DHMİ, EÜAŞ’ın da bulunduğu toplam 19 KİT kuruluşunu “KİT Reformu” yasa taslağı ile özelleştirmesi tartışılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gece Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim kurulu Üyeliklerine atama gerçekleştirdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazetenin 2024/196 sayılı kararına göre TTK Yönetim Kurulu Üyeliğine Bengü Aytekin, TKİ Yönetim Kurulu Üyeliğine Onur Akın, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine ise Melek Görmezoğlu’nu atadı.

 

KİT’lerin Yönetim Kurulu çoğunluğu ile yapısının değiştirilerek özelleştirileceğini iddia eden CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın açıklamalarının hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TTK Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine dün gece yarısı atama yapması “KİT Reformu” adı altında TTK’nın hızlı bir şekilde özelleştirileceği yorumlarına neden oldu.

 

CHP Milletvekili Yavuzyılmaz ne demişti?

 “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek aralarında TTK, TKİ, BOTAŞ, TPAO, TCDD, DHMİ, EÜAŞ’ın da bulunduğu toplam 19 KİT kuruluşunun; Yönetim kurulu çoğunluğunu kendisinin belirleyeceği bir kanun teklifi taslağını kurumlara gönderdi. Bu kuruluşları özelleştiriyoruz demeden özelleştirme yoluna sokacakları bir plan sessiz, derinden ve kurnazca işletiliyor” demişti.

 

Zamanlama manidar!

TTK’da örgütlü bulunan Genel maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ise Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığının yönetim kurulu üyesinin boş bulunduğunu ve atanmasının normal olduğunu ancak zamanlamasını için çok düşündürücü ve manidar olduğunu söyledi.