Kazatomprom'un üretimi kısmasının ardından uranyum stokları yükselişini sürdürdü

Uranyum madencileri, dünyanın en büyük nükleer yakıt üretiminde kullanılan metal üreticisinin üretim hedefini düşürmesinin ardından bu yıl kendilerini en iyi performans gösteren Avustralya hisse senetleri haline getiren ralliyi genişletti.

Kazatomprom bu yıl için üretim tahminini %12 ila %14 oranında düşürdü. Londra'da listelenen ve Kazakistan hükümeti tarafından kontrol edilen şirket, Ocak ayında önümüzdeki iki yıl içinde üretim hedeflerinin gerisinde kalabileceği konusunda uyarmıştı.


Paladin Energy Ltd. hisseleri Sidney'de %7,4'e kadar, Boss Energy Ltd. ise %8,1'e kadar yükseldi. Birkaç küçük madenci daha da fazla yükseliş yaşadı: Avustralya ve Namibya'da projeleri olan Deep Yellow Ltd. %18'den fazla artış kaydederken Bannerman Energy Ltd. %8,3'e kadar yükseldi.


Üretim uyarısı, spot uranyum fiyatlarını 15 yılın en yüksek seviyelerine çıkaran, geçen yıl Nijer'de Avrupa'ya yapılan sevkiyatları kesintiye uğratan darbe de dahil olmak üzere bir dizi arz aksaklığının sonuncusu. Bu, hükümetlerin net sıfır hedeflerine ulaşmak için ekonomilerini karbondan arındırmaya çalıştıkları bir dönemde nükleer enerjiye olan ilginin yeniden canlandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Maple Brown Abbott Ltd'deki Avustralyalı küçük şirketlerin ortak portföy yöneticisi Matt Griffin, Kazakistan'daki üretimdeki azalmanın "pazarı halihazırda olduğundan daha fazla açıkla karşı karşıya bıraktığını" söyledi. Avustralya üretimi üzerinde herhangi bir etki olması pek olası değil , ancak "fiyatlar genel olarak daha yüksek olacak" dedi.

Her ikisi de Perth merkezli Boss Energy ve Paladin, Avustralya'nın gösterge S&P/ASX 200 Endeksi'nde sırasıyla %48 ve %39 artışla en iyi performans gösteren iki hisse senedi oldu.

Kazatomprom duyurusunun ardından dünyanın diğer bölgelerindeki uranyum madencileri de yükselişe geçti. CGN Mining Co., Hong Kong'da %8,2'ye kadar yükselirken Cameco Corp., Perşembe günü New York'ta %5,9 oranında değer kazandı. Birkaç madencinin performansını takip eden Global X Uranium ETF, Perşembe günü %6,2 artışla 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.