Jeotermal ve Gaz Potansiyeli Araştırması İçin Yeni Proje
Hacettepe, İskenderun Teknik, Eskişehir Osmangazi ve Tayvan üniversiteleri ile İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nün bilim insanları, Kahramanmaraş merkezli Şubat 2023'teki depremlerde kırılan faylar ve çevresindeki stres yığılmasını incelemek ve jeotermal ile gaz potansiyellerini araştırmak amacıyla bir çalışma başlattılar.
Bu projenin adı 'Antakya Fayı ile Doğu Anadolu ve Ölü Deniz Fay Zonlarındaki Aktif Fay Segmentleri Boyunca Çıkan Derin Kökenli Akışkanların Çok Disiplinli Yaklaşımlarla Deprem Aktivitesi Açısından İzlenmesi ve Hatay'ın Erzin, Kırıkhan, Reyhanlı İlçeleri Civarındaki Jeotermal Potansiyelin Araştırılması.' Proje kapsamında, aktif fay segmentlerinde yer altı suları izlenecek ve Erzin, Kırıkhan, Reyhanlı ve Hatay civarındaki jeotermal ve gaz potansiyelleri soygaz ve duraylı izotop jeokimyasıyla incelenecek.
Proje, fay zonlarındaki aktif segmentler boyunca yer altı sularının izlenmesi ve bu segmentlerdeki jeotermal ve gaz potansiyelinin soygaz ve duraylı izotop analizleri ile kökenlerinin araştırılmasını içeriyor. Ayrıca, proje ekibi, kırılması muhtemel faylardan hem gaz hem de su örnekleri alacak. Soy gaz izotop analizleri, yerin derinliklerinden gelen gazların kökenlerini saptamak için kullanılıyor.
Bu çalışma ile, Şubat 2023'teki depremlerde kırılan faylar ve çevresindeki stres yığılması, yerin derinliklerinden gelen gaz faaliyetleri incelenerek daha iyi anlaşılacak. Aynı zamanda, jeotermal ve gaz potansiyelleri ile ilgili veriler elde edilerek Hatay bölgesinin jeotermal açıdan incelenmesi sağlanacak.