İTÜ'de 3. Sektör-Akademisyen-Öğrenci Buluşması
İTÜ Maden Fakültesi tarafından düzenlenen 3. Sektör-Akademisyen-Öğrenci Buluşması, 22-23 Ekim 2024 tarihlerinde, İTÜ İhsan Ketin Konferans Salonu'nda düzenlendi. Etkinlik Türkiye madencilik sektörünün paydaşlarını hem akademi hem de öğrencilerle bir araya getirirken ziraat gibi alanlarda sinerjiye imkân veren bir tartışma ortamı sağladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi tarafından TETHYS: Trans-Eurasian Gateway - EIT RawMaterials işbirliği ile 22-23 Ekim 2024 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde düzenlenen III. Sektör-Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları geçen yıllara göre artan katılımcı ilgisiyle dikkatleri üzerine çekti. Etkinliğe katılan İTÜ'lü öğrenciler Türkiye ve Avrupa'nın önde gelen madencilik şirketlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek projelerini paylaşma ve kariyer fırsatları hakkında bilgi alma şansına sahip oldu.
“Bütüncül bir bakış gerekli”
Etkinlik, Türk madencilik sektörünün bütün paydaşlarını bir araya getirirken yenilikçi çözümler ve sürdürülebilirlik temaları üzerine odaklandı. 3. Sektör-Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları sektördeki en büyük akademi-endüstri işbirlikleri arasında yer alıyor. Etkinlik boyunca yapılan sunumlarda Türkiye'nin madencilik sektöründeki stratejik rolü ve üniversite-sektör işbirliği öne çıktı. Yerin üstüne ve altına eş zamanlı ve bütüncül olarak bakılabildiğinde gerçek anlamda ülkemizin kaynaklarının verimli kullanılmasının mümkün olduğuna dikkat çekildi.
Etkinliğin açılışında söz alan İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, “Madenler olmazsa hayat olmaz. Bizlerin bunları herkese anlatmamız gerekiyor. Bizler toplumun refahı için çalışıyoruz. Toplumun ileri medeniyete ulaşması için çabalıyoruz. Yaptığımız çalışmaların sonuçlarını da insanlığa farklı şekilde geri sunmamız ve madenlerden ürettiğimiz her şeyin, insanlara nasıl faydalı olduğunu göstermemiz gerekiyor. Bunu yaparken de sorumlu madencilik ilkeleri gereği toprağın üstünü de düşünerek yapmamız gerekiyor. Biz ne zaman ki madenciler ve ziraatçılar olarak bir araya geliriz işte o zaman ülkemizin kaynaklarını en verimli şekilde kullanabiliriz,” dedi. Prof. Dr. Kumral, etkinliğin temel amacının sektörün sorunlarını çözüm için bilim insanlarıyla buluşturması ve öğrencilerin mezun olmadan önce sektörle etkileşime geçerek becerilerini güçlendirmesi olduğunu ifade etti.
TETHYS-EIT RawMaterials Bölgeler Arası Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Leyla Keser, etkinlikle sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin fark yaratabilecek üç grup olarak buluştuğunu vurguladı. Prof. Dr. Keser, “Gelecekte bugün bizlerin bulunduğu konumlarda olacak genç insanları yetiştirmek hepimizin görevi,” sözleriyle etkinliği desteklediklerini belirtti.
İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral moderatörlüğünde gerçekleşen “Maden ve Çevre” panelinde etkinliğin ana sponsoru Yeniköy Kemerköy Enerji’den Burak Işık, firmalarının geçen yıl Hüsamlar Maden Sahası’nda 65 hektarda rehabilitasyon çalışmalarına başladığını ve 2025 yılı sonuna kadar 300.000 fidan dikme hedefinde olduklarını vurguladı. Işık, 2032 yılına kadar 1363 hektarlık alanda üretimin tamamlanmasına istinaden rehabilitasyon çalışmalarına başlayacaklarını vurguladı.
Sorumlu madencilik paneli
Moderatörlüğünü Dr. Şeref Oğuz’un yaptığı “Sorumlu Madencilik” başlığıyla düzenlenen panelde konuşan Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz ise sorumlu madencilik uygulamaları ve çevresel sürdürülebilirlik konularına değinerek, Türkiye’de çok iyi madencilik örneklerinin olduğunu ve birçok güzel rehabilitasyon projelerinin bulunduğunu belirtti. Yılmaz, Türkiye’de madenciliği doğru anlamda kuralına uygun olarak yapan firmaların desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.