İstanbul Doğa Savunmaları: Orman Alanlarının Yağma Ve Talanı Kabul Edilemez

İstanbul Doğa Savunmaları, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 11 ilde 1 milyon hektarlık orman alanının statüsünün kaldırılmasına sert bir tepki gösterdi.

Kararın, 11 ilde, özellikle İstanbul'un kıymetli alanlarını içeren 1 milyon 137 bin metrekarelik orman alanını etkilediği belirtildi. Orman sınırları dışına çıkarılan alanların büyük bir bölümü İstanbul'un Ayazağa, Uskumruköy, Kilyos, Demirciköy, Cemil Meriç mahallesi, Ihlamurkuyu ve Maltepe gibi bölgelerini içeriyor.

İstanbul Doğa Savunmaları adına yapılan basın açıklamasında, bu kararnamenin ülke ormanlarını inşaat yağmasına açmaya yönelik bir adım olduğu vurgulandı. Grup, ormanların sadece ağaçlardan ibaret olmadığını, bir ekosistem olduğunu ve orman ekosistemlerinin oluşması için onlarca yıl gerektiğini belirtti.

Özellikle Kuzey Ormanları'nın daha önceki mega projelerle zarar gördüğü ve bu kararın ormansızlaşmayı ve talanı artıracağı ifade edildi. Ormanların ekosistem içindeki açıklıkların, yaban hayvanları için beslenme ve su içme alanları olduğuna dikkat çekilerek, ek madde 16'nın orman bozulmasını artıracağı vurgulandı.

Kararın ülke ormanlarını korumak yerine, işgal edenleri ödüllendirdiği ve yeni işgalleri teşvik ettiği belirtilerek, devletin ormanları korumak ve genişletmekle görevli olduğu ifade edildi. Ek 16 madde kapsamında orman sınırları dışına çıkarılan alanların 2B uygulamasında olduğu gibi işgalcilere düşük maliyetle devredileceği ve ormanların korunması yerine talana açılacağı öne sürüldü.

Açıklamada ayrıca, bu kararın Paris İklim Anlaşması ve Glasgow'da liderlerin Ormanlar ve Arazi Kullanımı Deklarasyonu'na aykırı olduğu belirtilerek, ülke ormanlarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiği vurgulandı.

İstanbul Doğa Savunmaları'nın çağrısı üzerine Kadıköy'de bir araya gelen çeşitli gruplar, basın açıklaması yaparak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile orman statüsü kaldırılan alanlara karşı tepkilerini dile getirdi. Açıklamada, doğanın ve ormanların korunması için mücadele edileceği ve bu karara karşı hukuki süreç başlatılacağı belirtildi.

İstanbul Doğa Savunmaları, ayrıca geçmişte orman statüsünden çıkarılan alanların 2B uygulamasında olduğu gibi rant amaçlı kullanıldığına ve bu durumun gelecekte de yaşanabileceğine dikkat çekerek, bu tür kararların ormansızlaşmaya ve ekosistem bozulmalarına yol açabileceği uyarısında bulundu.