İliç Çöpler Altın Madeni Yasalara Aykırı Çıkıyor

Erzincan İliç'te faaliyet gösteren Çöpler Kompleks Madeni'nin işletmecisi Anagold Madencilik, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından açılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali davasında, bölgede yapılan ikinci bilirkişi keşfi sonucunda yasalara aykırı faaliyetlerin tespit edildiği bildirildi.

Aynı zamanda, 2023 yılında planlanan 'Çöpler Kompleks Madeni Açık Ocak Genişleme Projesi'ne ilişkin ÇED Gerekli Değildir kararına yönelik başlatılan davanın keşfi de aynı heyet tarafından yapıldı.

Danıştay'ın daha önceki bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun yeterli bulunmaması üzerine, TMMOB'nin itirazı sonucunda bilirkişi heyetinin değiştirilmesine karar verildi. Yapılan keşif sırasında, TMMOB heyeti tarafından madenin çevreye geri dönüşü olmayan zararlar verdiği, özellikle orman alanları, ekolojik ve biyolojik değerler, flora ve fauna bileşenleri, tarım ve mera alanları, su kaynakları, havzalar, kültürel ve tarihi miras ile yerleşim alanlarını etkilediği belirtildi.

TMMOB avukatları, madenin çevresel etkilerinin ve risklerinin somut olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ÇED olumlu kararının bilimsel ve hukuksal açıdan sorunlar içerdiğini ifade etti. Ayrıca, ÇED süreçlerinden kaçınmak amacıyla projenin parça parça genişletildiği ve "genişleme" ifadesinin projenin adında bulunmasının ÇED mevzuatına aykırı olduğu öne sürüldü.

TMMOB'nin basın açıklamasında, ÇED raporu alınmasının mevzuat gereği zorunlu olduğu ve yasalara aykırı faaliyetlerin sonlandırılması gerektiği belirtilerek, bilimsel ve objektif bir raporun hazırlanması talep edildi. Ayrıca, şirket temsilcilerinin ÇED süreçlerini basit prosedür olarak gördükleri ve bilirkişi keşfi sırasında ÇED itirafında bulunduklarına dair iddialar da dile getirildi.

TMMOB, İliç'teki altın madeninin Anayasa, çeşitli yasalar, yönetmelikler ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu savunarak, madenin kapatılmasını talep ediyor. TMMOB'nin açıklamasında, projenin çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği, bu nedenle iptal edilmesi gerektiği vurgulanarak, yasal yükümlülüklere uyulmamasının kamu yararına aykırılık teşkil ettiği ifade edildi.