Hasan Yücel'den İliç bilirkişi raporuna sert eleştiri!

Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, İliç'teki maden kazasıyla ilgili bilirkişi raporunu eleştirerek sürecin daha kapsamlı incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazası ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna sert eleştirilerde bulundu. Yücel, raporun yüzeysel olduğunu ve sadece proje hatalarına odaklandığını belirterek, inşaat ve işletme süreçlerinin de ayrıntılı şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

"Madencilik dinamik bir süreçtir"

Yücel, yazılı açıklamasında, İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat'ta meydana gelen kazanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunun eksikliklerle dolu olduğunu ifade etti. Raporun akademisyen ağırlıklı oluşturulduğunu ve uygulamada yetkin kişilerin eksik olduğunu belirten Yücel, "Madencilik, sürekli yaşayan bir organizma gibidir. Ancak rapor, kazayı sadece planlama ve proje hatalarına indirgemiştir" dedi.

"Teori ve pratik birbirine karıştırılmış"

Yücel, madencilik alanında yetkin isimlerin sürece dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bilirkişi raporunu hazırlayanlar teori ile pratiği birbirine karıştırmışlar. Madencilik faaliyetinde proses aşaması inşaat faaliyeti gibi değerlendirilmiştir. Oysa proses dinamik ve sürekli izlenmesi gereken bir yapıdır" şeklinde konuştu.

Raporun, İliç’teki madencilik faaliyetlerinin geçmişe dönük verilerini yeterince incelemediğini belirten Yücel, "Bilirkişi raporu, kamuoyunda oluşan baskının etkisiyle acele hazırlanmış izlenimi veriyor. İnşaat ve işletme süreçleri en ince ayrıntısına kadar incelenmelidir" dedi.

"Skandal bir durum"

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarında imzası bulunan bürokratların kusurlu bulunmasını da eleştiren Yücel, "ÇED raporlarına onlarca akademisyen imza atar. Bu raporların kamunun onaylaması kadar doğal bir şey olamaz. Bürokrasinin kusurlu bulunması en hafif deyimiyle skandaldır" ifadelerini kullandı.

"Madenciliğin geleceği için kayıtlar incelenmeli"

Yücel, İliç’teki madende toprak ve su hareketliliğini ölçmek için kurulan radar ve sensörlerin geçmişe dönük kayıtlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğine de dikkat çekti. "Bu verilerin kısa sürede analiz edilmesi mümkün değil. Kazanın izleri mutlaka geçmişte vardır" dedi.

Yücel, madencilik sektöründeki STK'lar olarak İliç kazasının objektif bir şekilde incelenmesini istediklerini belirterek, "Bu kazanın sebeplerinin ayrıntılı bir şekilde ortaya konulması, benzer kazaların önlenmesine yardımcı olacaktır. Davanın aceleye getirilmeden incelenmesi herkesin lehine olacaktır" çağrısında bulundu.