Guterres, COP28'de Fosil Yakıtlardan Çıkış Anlaşması Çağrısı Yaptı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dubai'deki İklim Zirvesi'nin devam ettiği sırada, COP28'de fosil yakıtlardan kademeli çıkışa yönelik bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu.

Guterres, müzakerecilere iklim zirvesinin son saatlerinde esneklik göstermeleri konusunda baskı yaptı.

Zirvenin kapanışına kısa bir süre kala Dubai'ye dönen Guterres, fikir birliğine varmanın önündeki engellere dikkat çekti. "Zamana karşı yarışıyoruz" diyen Guterres, "Şimdi maksimum hedef ve maksimum esneklik gösterme zamanı. İyi niyetle müzakere etmek ve anlamlı bir sonuç almak adına hızlanmalıyız" dedi.

İklimi birinci öncelik olarak gören Guterres, müzakerecileri, "İklim krizinin temel nedeni olan fosil yakıt üretimi ve tüketimiyle mücadeleye kararlı bir şekilde odaklanmaya" çağırdı. Ayrıca, petrol üreticilerinin karşı çıktığı "tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkış ihtiyacının" tanınması çağrısında bulundu.

Guterres, COP28'in başarısının, ülkelerin farklı oranlarda hareket etme ihtimallerine rağmen, fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda anlaşmaya varmalarından geçtiğini belirtti. Tüm ülkelerin aynı anda fosil yakıtlardan çıkmasını beklemediğini ifade eden Guterres, "Ancak yine de, küresel olarak fosil yakıtlardan aşamalı çıkış taahhütleri, 2050'de net sıfıra ulaşma ve küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin üzerinde 1,5 derecede sınırlama hedefleriyle uyumlu olmalı" dedi.