Giresun'da tarihi Bedrama Kalesi madencilik sahasına alındı

Giresun Harşıt Vadisi Platformu Başkanı Çınar Çetinkaya, Tirebolu'daki tarihi Bedrama Kalesinin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından maden arama ruhsatı verilen alan içerisinde bulunduğunu belirtti.

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği ile Harşit Vadisi Platformu, Giresun genelinde yapılan madencilik faaliyetlerinin çevre ve canlı sağlığına olan etkilerinin ne olduğuna dair görüşlerini belirten, bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda söz alan Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Başkanı Ahu Karaibrahimoğlu, “Ülkemizde yapılan madencilik faaliyetlerinin çoğunda, kural, kanun, sözleşme maddelerini tanımayan, sadece kısa zamanda çok para kazanma kaynaklı işletmeler yapan vahşi madenci firmalar nedeniyle Anayasamızın bizlere tanıdığı temel yaşam haklarımız elimizden alınmaktadır. Bu yaşam haklarımız, temiz bir çevre, sağlıklı gıda edinme, içilebilir kaynaklı yeterli su temini ve temiz bir havadır. Tüm bu anayasal ve insani haklarımızın kaybolmaması için kırsal kesim halkıyla bütünleşip, bilimsel raporlar hazırlayarak bu konunun devlet nezdinde takibini yapmalıyız” dedi.

Harşit Vadisi Platformu Başkanı Çınar Çetinkaya da Tirebolu ve Doğankent ilçelerindeki madencilik faaliyetlerine dikkat çekerek, tarihi alanların, fındık bahçelerinin ve içme suyu kaynaklarının madencilik ruhsatı verilen alanlar içinde kaldığına işaret etti.

Çetinkaya, Tarihi Bedrama Kalesinin de madencilik faaliyetlerine kurban gidebileceğine dikkat çektiği konuşmasında, şunları dile getirdi:

 

Platformumuz, Doğankent ilçemiz, Çatalağaç köyünde faaliyet gösteren vahşi madenci bir firmaya karşı yasal yollarla etkili bir mücadele verirken bu sefer karşımıza Tirebolu ilçesi Harkköy köyünde başlatılması planlanan madencilik faaliyetleri çıkmıştır. Yavuz Türkel tarafından gerçekleştirilmesi planlanan ‘Kurşun-çinko-altın-gümüş ocağı’ yeraltı ocağı işletmeciliği için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 7 yıl süre ile 28 Aralık 2018 tarihli 4’üncü grup arama ruhsatı verilmiştir. Ruhsat verilen bu bölge Karaahmetli, Örenkaya, Menderes, Harkköy ve Kuskunlu köylerini kapsamaktadır. Tarihi Bedrama Kalesi de bu ruhsat alanı içerisinde kalmaktadır.
Ancak istekli firma, sahip olduğu ruhsat alanının sadece ruhsat alanının merkezinde kalan Harkköy’de eski maden yataklarının olduğu küçük bir alan için CED Raporu çıkartmıştır. 91,039 hektarlık bu ÇED alanının 52,639 hektarlık kısmı tarım (fındık bahçeleri) alanı ve geriye kalan 38,4 hektarlık kısmı ise orman alanı üzerinde kalmaktadır. İşletici firma, işe başladıktan sonra devletten ‘Rezerv- kapasite attırma alanları’ talebi ile ruhsat alanı içerisinde kalan tüm alanlar-köyler maden sahası olacaktır. Geç kalmadan şimdiden tüm STK ve yöre halkıyla birlikte bu duruma müdahale etmemiz gerekmektedir

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal ise, “Topraklarının yüzde 85'i maden arama sahası ilan edilen Giresun ve çevre illerinde yürütülen madencilik faaliyetleri, çevre sorunları, su ve iklim krizi konularında tüm ilgili kurumlarla işbirliği yapılmalıdır” dedi.

Toplantıda gündem üzerine görüş ve önerilerini açıklayan katılımcılar yapılacak yol haritası hakkında dilek ve temenniler de bulundular.