Geri Dönüşüm Sektöründen Türkiye Ekonomisine Büyük Katkı

GEKADER tarafından yapılan açıklamaya göre, geri dönüşüm sektörü otomotivden beyaz eşyaya, tekstilden ağır sanayiye kadar birçok sektöre ham madde tedarikini sürdürüyor.

Bu alanda açılan lisanslı geri dönüşüm tesisleri, rekabet ortamı yaratıp ham madde kalitesini artırırken aynı zamanda Türkiye’nin atıklarını geri dönüştürerek ekonomiye önemli bir katma değer sağlıyor.

Geri Dönüşüm Sektörü 2022’de 51,7 Milyon Ton Atığı Ekonomiye Kazandırdı

2022’de imalat sanayi iş yerleri, maden işletmeleri, termik santraller, OSB’ler ve hane halklarından toplamda 109,2 milyon ton atık oluştu. Bu atıkların 51,7 milyon tonu geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırıldı. Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği Kurucu Başkanı Fatih Eren, geri dönüştürülen atıkların 48,5 milyon tonunun plastik, kağıt, metal ve mineral gibi geri kazanım tesislerinde ham madde haline getirildiğini belirtti. Geri dönüşüm sektörü bu şekilde ülke ekonomisine 100 milyar TL katkı sağladı.

Evlerde Ayrıştırma Teşvik Edilmeli

Fatih Eren, evlerde atık ayrıştırmanın önemine dikkat çekti. Türkiye’de günlük kişi başına 1,5 kilogram atık üretildiğini belirten Eren, geri dönüştürülebilir atıkların “yerüstü madenleri” olduğunu ifade etti. Eren, hane halkının daha bilinçli davranması ve ayrıştırma yapması gerektiğini vurgulayarak geri dönüşümü teşvik eden uygulamaların hayata geçirilmesi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Geri Dönüşüm Tesis Sayısı ve İşlenen Atık Miktarı Artıyor

2020 yılında 2 bin 752 olan atık bertaraf ve geri kazanım tesis sayısı şu anda 3 bin 136’ya yükseldi. Yıllık olarak işlenen atık miktarı ise 133,2 milyon tona ulaştı.