Fiyatlardaki düşüş Avustralya'nın lityum üretiminde kesintilere yol açtı

Analistler, elektrikli araç (EV) satışlarının beklenenden daha yavaş olması nedeniyle Avustralyalı lityum üreticilerinin proje kesintileri ve bu raporlama sezonundaki gecikmeler konusunda nikel endüstrisini takip etmeye hazır olabileceğini ancak sarsıntının daha az şiddetli olmasının beklendiğini söylüyor.

Her iki sektör de EV'deki yavaşlama nedeniyle hammadde fiyatlarında keskin bir düşüşle mücadele ediyor, ancak lityumun arz fazlasının kısa vadeli görülmesi nedeniyle daha hızlı toparlanması bekleniyor.

First Quantum'a göre, nikel madencileri, Endonezya'daki arzdaki artış nedeniyle baskı altına girdi; bu durum fiyatları vurdu ve bir dizi değer kaybı tetikledi; bu durum, First Quantum'a göre piyasa yapısında üç yıl kadar sürebilecek bir değişikliği yansıtıyor.

Sidney'deki Canaccord'dan analist Reg Spencer, "Uzun bir süre boyunca düşük fiyatlara maruz kalırsanız, ek kapasite kesintileri ve/veya gecikmeler veya yeni proje ve kapasite ertelemeleri görme potansiyeli vardır" dedi.

"(Fakat) enerji geçişi ortadan kalkmadı, bu sadece talebin daha yavaş arttığı bir dönem" diye ekledi.

Core Lithium, 5 Ocak'ta Kuzey Bölgesi'ndeki Finiss operasyonlarında işten çıkarmalar yaptığını ve madenciliği askıya aldığını duyurdu. Liontown Resources ise Pazartesi günü borcunu yeniden yapılandırmak için piyasaya dönmek zorunda kaldı ve bu da hisselerinin dörtte birden fazla değer kaybetmesine neden oldu.

Barrenjoey'den Glyn Lawcock, 2021'in sonlarından itibaren fiyatlarda altı kat artış görülmesinin ardından Pilbara Minerals gibi lityum madencilerinin, fiyatların gidişatı tersine döndüğünde koruma sağlayan bir nakit yastığı oluşturduğunu söyledi. Pilbara Çarşamba günü rapor verecek.

Ancak nakit zengini madencilerin bile müşterilerinin daha az istemesi halinde lityum cevheri spodümen üretimini kesmeye çalışabileceğini, çünkü kimyasal üreticilerinin yalnızca altı aylık raf ömrü olan bir ürün için mevcut stokların fazlalığıyla karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.

"Müşterilerin şu anda çok fazla spodümene ihtiyacımız olmadığını çünkü onu dönüştürmeye hazır olmadığımızı söyleyen herhangi bir işaret olup olmadığını görmek istiyoruz" dedi.

Dünyanın en büyük düşük maliyetli lityum madeni olan Batı Avustralya'daki Greenbushes, daha önce üretimi durdurmuştu ve IGO Ltd, Eylül ayında kesintilerin masada olabileceğini işaret ediyordu.

Çin'in Tianqi Lithium, IGO ve Albemarle arasındaki ortak girişim, 2022-2023 mali yılında 1,49 milyon ton spodümen üretti.

Tianqi ve IGO ayrıca kapasitesinin çok altında çalışan Kwinana Lityum Hidroksit Rafinerisi'nin de sahibi.

Madencilik hizmetleri milyarderi Chris Ellison'ın Mineral Resources'ı üç lityum madeni işletiyor. Perşembe günü rapor veriyor.

Ganfeng Lithium ile birlikte yarı sahibi olduğu Mt Marion'un 600.000 ton spodümen kapasitesi bulunuyor.

750.000 tona kadar spodümen kapasitesine sahip Albemarle ve yakın zamanda satın aldığı 150.000 ton üretebilen Bald Hill ile Wodgina madeninde yarı hisseye sahiptir.

Cosmos nikel projesinde yeni bir değer kaybının sinyalini veren IGO, 31 Ocak'ta yeni CEO Ivan Vella yönetimine rapor verdiğinde lityum gelişmeleri ve Perth yakınlarında bir pil kimyasalları tesisi geliştirme planı açısından yakından izlenecek.