"Fernas'ın da aralarında olduğu 4 maden firması Kırşehir'de sondaj yapıyor"
Ankara'da işçilerinin eylemde olduğu Fernas Madenciliğin de aralarında bulunduğu 4 maden firmasının Kırşehir'de sondaj yaptığını söyleyen Ekicioğlu "Daha arama yaparken bile doğayı mahvetmişler" dedi.
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Ankara'da işçilerinin eylemde olduğu Fernas Madenciliğin de aralarında bulunduğu 4 maden firmasının bölgede faaliyet gösterdiğini söyledi.
Ekicioğlu, "Şehrin doğusundan kuzeyine doğru şu anda maden arama çalışmaları var. Burada kullanılacak kimyasal buraya gelirse Seyfe'yi yok edecek, Kızılırmak'a verilirse orayı zehirleyecek. Fernas ve Demir Eksport Madenciliğin ortaklaşa kurduğu bir firma var. Burada dört firma arama yapıyor. Firma yetkilileriyle görüştüğümüzde bize üst perdeden konuştular. Arama ruhsatı olan dört firma her tarafa sondaj vurup delik deşik etmişler. Daha arama yaparken bile doğayı mahvetmişler" dedi.
SEYFE GÖLÜ KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYA
Ankara'ya 2.5 saat uzaklıkta bulunan Kırşehir; tarımsal faaliyetleri, hayvancılığı ve turizmi ile ön plana çıkıyor. Kırşehir'de birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü, küresel iklim değişikliği ve yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle kuraklıkla karşı karşıya. Seyfe Gölü'ne yakın bölgelerde başlayan altın madeni arama çalışmaları ise kentte endişe yaratıyor. Ankara'da işçileri eylemde olan olan Fernas Madencilik de bölgede faaliyet gösteriyor.
"KIZILIRMAK HAVZASININ KAYBOLMASINA NEDEN OLABİLİR"
Seyfe Gölü'nün çekildiği alanda açıklama yapan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir bölgesinde faaliyet gösterecek altın madenlerinin çevre tehdidine, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Malya Ovası’nın yok olmasına, Ankara'nın ve Kırıkkale'nin içme suyunu sağlayan Kızılırmak havzasının tamamen kaybolmasına ve kirlenmesine neden olabileceğini söyledi. Ekicioğlu, şöyle konuştu:
"Seyfe Gölü üzerindeyiz. İklim değişikliğiyle birlikte çekilen suların üzerinde milli takımımız antrenman yapıyor. Küresel iklim değişikliği ve yeraltı sularının çekilmesyle Seyfe Gölü kurumak üzere. Kuraklığın dışında bölgemizde maden arama çalışmaları başladı. Şehrin doğusundan kuzeyine doğru şu anda maden arama çalışmaları var. Bu çalışmalar Seyfe Gölü’ne sekiz kilometre mesafede. Su havzasına da dört kilometre mesafede. Bu dağlarda altın çıkartılması Kırşehir’in idam fermanını çekmektir. Buradan kullanılacak kimyasallar hem Seyfe’yi tehdit ediyor hem de Kızılırmak havzasını tehdit ediyor. Firmalarla görüştüğümüzde, 'siyanür kullanılmayacak' denildi. Kullanılacak kimyasalların ÇED raporunda bilgileri yok. Saatte 180 ton su kullanılacağı ÇED raporunda söyleniyor. 180 ton su çekmek demek, tarım ve hayvancılığın yok olması demek. Hem de Kırşehir’in susuz kalması demek. Yetkililere şunu söylüyorum, eğer ki buradan çıkacak altın Kırşehir’i yok etmeye değecekse buyurun çıkarın.
'BU DURUM KIRŞEHİR, KIRIKKALE, ANKARA VE ÇANKIRI'YI ETKİLEYECEK'
Biz altın çıkartılmasın demiyoruz. Ülkemizin ekonomisi için çıkartılsın tabii ki ama nasıl çıkartılacağı tartışma konusu. Bu topraklar için atalarımız ciddi mücadele verdi. Bugün de biz mücadele edeceğiz. Biz ülkemizin kaynaklarının doğru kullanılmasından yanayız. Vahşi bir şekilde bu ülkenin talan edilemesine müsaade etmeyeceğiz. Boğaz’daki yalılarında oturup, Anadolu’nun kaynaklarının talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Burada mandıralarımız var. Bütün Türkiye’ye et gönderiliyor. Tarımın ve hayvancılığın yok edilmesi söz konusu. Burada kullanılacak kimyasal buraya gelirse Seyfe’yi yok edecek, Kızılırmak’a verilirse orayı zehirleyecek. Biz Kızılırmak’tan şehrin suyunu temin etmek için çalışıyoruz. Kırşehir’in yeraltı suları çekiliyor. Kırıkkale yüzde 100’ünü, Ankara yüzde 20’sini alıyor Kızılırmak suyunun. Bu kimyasallar, Kızılırmak’ı besleyen Kılıçözü Deresi’ni tehdit ediyor. Bu durum Kırşehir, Kırıkkale, Ankara ve Çankırı’yı etkileyecek. Kızılırmak'ın zehirlenmesine asla müsaade etmeyiz.
'ARAMA RUHSATI OLAN DÖRT FİRMA HER TARAFA SONDAJ VURUP DELİK DEŞİK ETMİŞLER'
Fernas ve Demir Export'un ortaklaşa kurduğu bir firma var. Burada dört firma arama yapıyor. Firma yetkilileriyle görüştüğümüzde bize üst perdeden konuştular. 'Siz bunu engelleyebileceğinizi mi sanıyorsunuz? Biz bunu yapacağız' gibisinden konuştular. Biz de kendilerine, 'Tarih sizi talan edenler olarak yazacak. Bizi de mücadele eden' dedik. Büyük ihaleleri alan firmalardan biri, taş ocağı işleten bir firmanın ruhsatını almaya çalışıyor. Bu yönde duyumlar alıyoruz. Arama ruhsatı olan dört firma her tarafa sondaj vurup delik deşik etmişler. Daha arama yaparken bile doğayı mahvetmişler."