Eti Bakır ile Türkiye, Milyon Dolarlık İthalatı Önleyecek
Mardin merkezli Eti Bakır, 1.2 milyar dolarlık yatırım ile Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi'ni hayata geçirerek, Türkiye'nin yıllık 2.5 milyar dolarlık mineral gübre ithalatını azaltmayı hedefliyor.
Tesis, bakır üretiminden ortaya çıkan pirit konsantresinden kobalt üreterek, aynı zamanda artık ürünlerden farklı metalleri ekonomiye kazandırıyor.
Eti Bakır'ın Mazıdağı tesislerinde yılda 2 bin ton katot bakır, 2 bin 530 ton çinko karbonat ve 6 bin 740 ton kobalt karbonat üretiliyor. Bu ürünlerin yanı sıra fosforik asit ve sülfürik asit gibi malzemeler de fosfatla karıştırılarak gübre üretimine katkı sağlanıyor. Tesis, yılda 5 bin 500 ton metal içeren ürünlerin imalatını gerçekleştirirken, gübre kapasitesiyle de yılda 500 bin tonluk ithalatın önüne geçmeyi amaçlıyor.
Eti Bakır Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, yaptığı açıklamada, "Yıllık 2 bin 500 ton kobalt, 2 bin ton bakır ve bin ton çinko üreten tesisimiz, Türkiye'nin mineral gübre ithalatının yüzde 15'ini karşılamayı hedefliyor. Ayrıca, dünyadaki kobalt üretiminin yüzde 2'sini gerçekleştiriyoruz." dedi.
Tesis, enerjisini yüzde 100 kendisi üretecek şekilde tasarlanmıştır. Elektrik tüketiminin yüzde 88'i açığa çıkan ısıdan elde edilmekte olup, 40 milyon dolarlık güneş enerjisi yatırımıyla 2024 Mart ayında güneş enerjisi üretim hattının devreye alınması planlanmaktadır.
Ayrıca, Eti Bakır'ın İngiltere'deki ICoNiChem ile yaptığı işbirliğiyle özel ürünler üreterek, bu ürünleri Türkiye pazarına taşıma hedefi bulunmaktadır. Üretimde artan demir için ise önümüzdeki yıllarda bir tesis kurulması planlanmaktadır.
Tesis, Türkiye'nin madencilik sektöründeki gücünü artırarak, tarımın ve sanayinin ihtiyaçlarına yerli ve sürdürülebilir çözümler sunma konusunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.