Erzincan İliç'te Maden İşçisi: "Anagold Öldürdü Çiftay Sahip Çıkmadı"

Çöpler maden sahasında çalışan bir işçi, Anagold'un maden sahasındaki toprağını satan İliçlilerin yakınlarını, tecrübesine ve uzmanlığına uygun olmayan işlere yerleştirdiğini söyledi. Göçük altında kalan 9 işçiyi yeniden arama çalışmaları dün de başlamadı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold’a ait Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen facianın ardından 14 gün geride kaldı. Heyelan riski nedeniyle durdurulan arama kurtarma çalışmalarına yeniden başlanamadı. Bir Çöpler Altın Madeni işçisi, sahadaki gelişmeleri ve faciaya neden olan sürece ilişkin gözlemlerini Aydınlık’a anlattı. Durumun hassasiyeti nedeniyle ismini paylaşmadığımız maden işçisi şunları söyledi:

“Anagold iş güvenliğine önem veriyordu ama üretime de çok önem veriyordu. Anagold’un en büyük sorunlarından biri şuydu. Burada İliç halkı toprak sahibi olduğu için insanlar ‘Toprağımı ben size veririm ama yakınımı da görevli yapacaksınız.’ dediler. Anagold da işi bileni de bilmeyeni de görevli yaptı. İş tecrübesi olmayan burada beyaz yakalı oldu. Riski görüp durdurabilirlerdi ama tecrübesi olmayana yetki verdiler. Ne olacağını hesaplayamadılar.”

‘ANAGOLD ÖLDÜRDÜ ÇİFTAY SAHİP ÇIKMADI’

Sahadaki gözlemlerini anlatan maden işçisi, şu ifadeleri kullandı: “Uğur Yıldız’ın olduğu yerde şu an hiçbir kurtarma çalışması yok. Çalışmalar heyelan riski nedeniyle durduruldu ama Uğur’un olduğu bölgede üstte kayma riski olan toprağı alabilirler ama almıyorlar şu an Uğur için hiçbir şey yapılmıyor. Anagold öldürdü, Çiftay sahip çıkmadı.”

Facianın meydana geldiği 13 Şubat gününde, olay anında yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan "manganez ocağı"na düştüğü; kamyon şoförü olarak çalışan Uğur Yıldız’ın da bu alanda olduğu düşünülüyor.

“Manganez ocağı" bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasındaydı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yaptığı açıklamalara göre, kayan 10 milyon metreküp toprağın 8 milyon metreküpü Sabırlı Deresi tarafına, 2 milyon metreküpü de mangan sahası açık ocağına akmıştı.

 

Aydınlık