"Enerji Dönüşümü Madencilik Olmadan Gerçekleşemez"

Temiz Enerji için Belirleyici ve Hafife Alınan Bir Faktör Olarak Madencilik

Rapor, sektörü iklim dostu enerjiye daha hızlı bir küresel geçiş için önemli bir kaldıraç olarak görüyor.
Enerji geçişi hız kazanıyor ve şu anda beklenenden daha hızlı ilerliyor - bu, yönetim danışmanlığı EY tarafından hazırlanan yeni bir raporun sonucudur. Yazarlar, yeşil enerjinin 2038 yılına kadar hakim olacağını ve 62 yılına kadar küresel elektrik karışımının yüzde 2050sini oluşturacağını tahmin ediyor. Şu anda küresel ısınmayı 5, santigrat derece hedefiyle sınırlamak için yeterli olmadığı için bu ivme kullanılmalı ve hızlandırılmalıdır. EY, bunun yeniden düşünülmesini gerektirdiğini söylüyor. Enerji ve madencilik şirketleri, sadece risklerin değil, her şeyden önce büyük fırsatların olduğu burada öncü bir rol oynamalıdır.
Rapor, yeni bir enerji geleceğine giden küresel yolun doğrusal olmadığını gösteriyor. Yönetim danışmanlığı, İngiltere, Avrupa ve ABD gibi ekonomilerin, diğer şeylerin yanı sıra gerekli siyasi önlemlere, sermayeye ve altyapıya sahip oldukları için daha hızlı bir dönüşüm için yeterli fırsatlara sahip olduğuna inanmaktadır. Öte yandan, Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler de yeni yollar arasa da, petrol Orta Doğu'da hala merkezi bir rol oynuyor ve iklim nötrlüğüne giden yolda önemli bir zorluk. Bir ülke içinde bile, aynı anda küresel olarak en fazla kömürü yakan rüzgar enerjisinde dünya lideri olan Çin'de olduğu gibi gelişmeler değişebilir.
Yazarlar, endüstrinin karbondan arındırılmasını daha sürdürülebilir bir gelecek için muazzam bir meydan okuma olarak görüyorlar. Yenilenebilir enerjilerin iddialı bir şekilde genişletilmesi yeterli değildir; Ayrıca, piyasaya bağlı olarak daha uzun sürecek ve beklenenden daha pahalı olacak olan fosil yakıtlardan kararlı bir şekilde uzaklaşılmalıdır. Sübvansiyonlar gibi hedefli siyasi önlemlere olarak, teknolojik yeniliklere de ihtiyaç vardır. Burada rapor, petrol ve gaz şirketlerinin öncülük etmesini ve örneğin karbon veya hidrojen ve amonyak gibi alternatifleri yakalamak, kullanmak ve depolamak için çözümler geliştirmesini tavsiye ediyor.

Temiz Enerji için Belirleyici ve Hafife Alınan Bir Faktör Olarak Madencilik
EY ayrıca madenciliği belirleyici ve hafife alınan bir kaldıraç olarak görüyor. Bu sektör olmadan, yeni enerji santralleri ve altyapısı inşa etmek için bakır, lityum ve nikel gibi gerekli hammaddeleri sağladığı için enerji geçişi imkansız olurdu. Bununla birlikte, kaynaklara ilişkin ulusal korumacılık ve jeopolitik gerilimler, artan maliyetler ve artan piyasa oynaklığı tehdidi ile arzı tehlikeye atıyor.
Diğer bir zorluk ise sermaye eksikliğidir: Madencilik alanlarının araştırılması ve geliştirilmesine yapılan yatırımın 200 yılına kadar yaklaşık 2030 milyar dolara ulaşması bekleniyor - ancak EY'ye göre bu miktarın iki katına ihtiyaç var. Sermayeyi, vasıflı işçileri ve hükümetlerin ve toplulukların takdirini çekmek için madencilik şirketleri, yatırımcılara ve topluma değerlerini göstermek için hedeflenen çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) girişimlerine odaklanmalıdır. Rapora göre, daha sürdürülebilir tedarik zincirleri giderek daha fazla talep görüyor – bu, bu alana yatırım yapan madencilik şirketleri için şimdiden karşılığını veriyor. Yatırım riskini azaltmak için, örneğin tedarik zincirlerini stabilize etmek için otomobil üreticileri ve pil üreticileri veya hammaddeler için çevre dostu ekstraksiyon yöntemleri geliştirmek için üniversitelerle ortaklıklar kurulabilir.

Enerji geçişinde madenciliğin rolü hakkında daha fazla bilgi: Yatırım şirketi BlackRock da kısa süre önce sektörün şu anda yatırımcılar için çekici olmadığını, ancak iklim değişikliğiyle mücadelede vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Arka plan raporumuz, madencilik sektörünün enerji geçişindeki yeni rolünde karşılaştığı diğer zorluklara ışık tutuyor.

KAYNAK: Isabella Mook | 6. Aralık 2023 - 12:00 | Ekonomi

maden maden haberleri maden gündemi maden ansiklopedisi madencilik maden gazetesi