Ekati madeni yeni mülkiyet altında '25 yıl daha' faaliyetlerine devam edebilir

Burgundy Diamond Mines CEO'su Kim Truter'a göre Ekati elmas madeninin ömrü 25 yıl daha uzatılabilir, hatta belki daha da ileri bir tarihe kadar uzatılabilir.

Yaşadığı Vancouver Adası'ndan Truter, "Bu 25 yıldır sürüyor ve muhtemelen daha 25 yıl daha var" dedi. "Uzun vadeli hedefimiz bu."
Ekati, Yellowknife'ın yaklaşık 300 kilometre kuzeydoğusunda, Lac de Gras yakınında yer almaktadır. 1998'de açıldı. Önceki tahminler, madenin bu on yılın sonuna doğru ve muhtemelen daha erken bir zamanda faaliyetlerini durduracağını öne sürüyordu; ancak geçen Temmuz ayında Avustralyalı Burgundy firması, hâlâ verecek çok şeyi olduğu inancıyla mülkü satın aldı.
Sektördeki onlarca yıllık kariyeri boyunca Diavik ve Gahcho Kue elmas madenlerinde de çalışan Truter, "Muhtemelen 2 milyar dolarlık varlık altyapısına sahip bir varlık için 136 milyon ABD doları ödedik" dedi. “Bunun da ötesinde, bir elmas envanteri ve ayrıca bir geliştirme projeleri hattı var.
"Yerdeki kaynaklara baktığınızda -bunu insanlara sürekli hatırlatıyoruz- Ekati hâlâ gezegendeki en büyük üçüncü elmas zenginliğine sahip. Buna harika bir eklenti olarak bakıyoruz ve Burgundy için temel varlık haline geldi.”
Burgundy'nin, eski sahibi Arctic Diamond Company'nin diğer tüm varlıklarıyla birlikte Ekati'yi satın almasının üzerinden altı aydan biraz fazla zaman geçti. Truter'a göre, büyük ölçüde uzman bir entegrasyon ekibi sayesinde "Sahiplik değişikliği olağanüstü bir şekilde gerçekleşti".
Sorunsuz geçiş, CEO'nun Burgundy'nin madenin ömrünü uzatmak için doğru şirket olduğu yönündeki görüşünü güçlendirdi. Bunu yapma planı doğası gereği çok yönlü ve uzun vadelidir. Truter'ın madenin ömrünü yaklaşık 2037 yılına kadar uzatacağına inandığı ilk aşama, Ekati'nin Misery, Sable ve Fox tesislerinde genişletilmiş çalışma ve en yeni açık ocak olan Point Lake'in sürekli genişletilmesi de dahil olmak üzere beş ek projenin yürütülmesine bağlı.
Truter'a göre beş projenin de "gerçekleşmesi gerekiyor". Ayrıca projelerin zamanlamasının kritik olduğunu kaydetti.
"Zaman en önemli şeydir" dedi. “Bürokratik süreçler nedeniyle işlerin yavaşlamadığından emin olmamız gerekiyor.
“Geliştirmeye çalıştığımız projelerin oldukça hızlı bir şekilde sıralanması gerekiyor. Zaman kaybetmeyi göze alamayız. Bu beni biraz endişelendiriyor."
Truter ayrıca yerel Yerli hükümetler ve topluluklarla çalışmaya devam etmenin ve halihazırda 1000'den fazla kişinin çalıştığı madeni işletmesi için Kuzeylileri işe almanın önemini vurguladı.
"Kuzeyli bir işgücü ticari açıdan çok mantıklıdır" dedi. “Kuzeyli bir işgücünün en büyük avantajlarından biri, işlerini değiştirecek ve Kanada'nın başka bir yerinde başka fırsatlar bulacak olan güneyli işçilerin aksine, hiçbir yere gitmemeleridir. Kuzeyliler bunu yapmaz.
İşgücünüzdeki Kuzeyli sayısını en üst düzeye çıkarma konusunda her zaman tutkuluyum çünkü bu bir kazan-kazan durumu. Bu hem iş açısından hem de Kuzey'deki insanlar için iyi bir şey."
Burgonya'nın geçen yaz Ekati'yi satın almasından bu yana Truter, bölgedeki topluluklar ve insanlarla "yeniden tanışmak" için biraz zaman harcadığını ve bölge sakinlerinin madenin faaliyetlerini geleceğe genişletme olasılığı konusunda heyecan duyduğu izlenimine sahip olduğunu söyledi.
"Hepimizin ortak bir amacı var gibi görünüyor ve ortak hedef Kuzey'in gelecek yıllarda sağlıklı ve müreffeh olmasını sağlamaktır" dedi.