Dünyada En zor bulunan ve en değerli madeni
Dünya'nın en değerli madeni olarak genellikle elmas gösterilse de, bu varsayımın aksine, rodyum adını verdiğimiz bir metal, altından 10 kat daha değerli olarak kabul ediliyor.
Dünya'nın en değerli madeni olarak genellikle elmas gösterilse de, bu varsayımın aksine, rodyum adını verdiğimiz bir metal, altından 10 kat daha değerli olarak kabul ediliyor. Altın tarih boyunca büyük imparatorlukların dikkatini çekmiş ve savaşlara neden olmuş bir maden olmuştur. Ancak bugün, rodyum bu alandaki lider konumuyla şaşırtıcı bir şekilde öne çıkıyor.
Günümüzde, altının ons başına fiyatı 1.850 doların üzerindedir. Bu, altının değerli bir metal olduğunu gösterirken, rodyumun fiyatıyla karşılaştırıldığında oldukça sönük kalır. Şu anda, rodyum ons başına 10.300 doların üzerinde bir fiyata sahiptir. Bu durum, rodyumun ne kadar nadir ve değerli olduğunu vurgulamaktadır.
Rodyum madeni, çeşitli özellikleriyle dikkat çeker. Öncelikle, oksijenle kolayca reaksiyona girmemesi, asil bir metal olarak kabul edilmesine ve korozyona ile oksidasyona karşı dirençli bir katalizör olmasına olanak tanır. Ayrıca, genel sertliği ve yüksek erime noktası, rodyumu platin, paladyum, osmiyum, iridyum ve rutenyum gibi platin grubu metalleri arasına sokar.
Rodyum, 1.112 Fahrenheit dereceye kadar olan sıcaklıklara dayanma yeteneği ile endüstride çok yönlü kullanım imkanı sunar. Arabalarda, uçaklarda, elektrik kontaklarında ve yüksek sıcaklıkta termokupl ve direnç tellerinde kullanılabilir.
Rodyum madeni, dünya genelinde oldukça nadir bulunur. Kraliyet Kimya Cemiyeti'ne göre, altın dünya kabuğunda yaklaşık milyonda 0,0013 parça oranında bulunurken, rodyum milyonda yaklaşık 0,000037 parça oranında bulunur. Genellikle Güney Afrika ve Rusya gibi ülkelerde üretilir. Rodyum, bakır ve nikel cevherlerinin rafine edilmesi sırasında yan ürün olarak ortaya çıkabilir. Yaklaşık olarak yılda 16 ton rodyum üretilmektedir ve tahmini rezerv miktarı 3.000 tondur.
Rodyumun keşfi, İngiliz kimyager William Hyde Wollaston tarafından 1803 yılında yapıldı. Rodyumun nadir bulunan bir madde olduğunu ve özellikle platin grubu metallerle birlikte bulunduğunu keşfetmiştir.
Rodyum madeni, yüksek fiyatına rağmen genellikle katalitik konvertörlerin üretiminde kullanılır. Otomobil endüstrisinde katalizörlerin önemli bir bileşeni olarak yer alması, talebinin büyük bir kısmını oluşturur. Bu kullanım, rodyumu tartışmasız bir şekilde endüstriyel dünyanın en nadir ve en değerli metallerinden biri haline getirir.