Dünya Genelinde Kömür Santrali İnşaatları Düşüyor

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Global Energy Monitor'ün veri tabanını baz alarak yaptığı analize göre, dünyada Çin dışında yeni kömür santrali inşaatı kapasitesi, yıllık bazda 2 gigavat ile 2015'ten bu yana en düşük seviyede.

Ekim 2023 itibarıyla, Çin haricindeki bölgelerdeki yeni kömür santrali inşaat kapasitesinin kaydedilen en düşük seviye olan 2 gigavat olduğu tahmin ediliyor.

Dünya genelindeki kömür kapasitesindeki büyümenin bir göstergesi olan yeni kömür santrali inşaatları, Çin dışındaki bölgelerde iki yıldır düşüş gösteriyor. Çin dışında yeni kömür santrali inşaatı kapasitesinin bu kadar düşük olması, küresel çapta kömürle enerji üretimine olan talebin azaldığını gösteriyor.

Çin'de ise 2023'te yeni kömür santrali inşaatı kapasitesi 37,4 gigavat seviyesinde bulunuyor. Ancak, dünya genelinde Çin dışında açıklanan veya ön izin süreci aşamasında olan 110 gigavatlık 131 kömür santrali projesinin yüzde 83'ünün Hindistan, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelerde yer aldığı gözlemleniyor.

Verilere göre, 2023'ün ilk 9 ayında dünya genelinde 18,3 gigavat ek kömür santrali kapasitesi planlarının rafa kaldırıldığı belirlendi. Aynı dönemde değerlendirme aşamasında olan 39 gigavatlık ek kapasitenin iptal edilmesi, 2022'ye kıyasla yüzde 21,8'lik bir artışı temsil ediyor.

Global Energy Monitor'ün Küresel Kömür Santrali Takipçisi Proje Yöneticisi Flora Champenois, yeni kömür santrali inşaatlarının düştüğünü ve değerlendirme aşamasındaki projelerin iptal edilmeye başlandığını ifade etti. Champenois, bu durumu, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'ndan önce olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi ve hükümetlerin, kamu hizmetlerinin ve bankaların kömür projelerini durdurarak temiz enerjiye geçişin hızlandırılmasında daha fazla rol oynamaları gerektiğini belirtti.

Bu gelişmeler, kömürle enerji üretimine olan küresel talebin düşüşte olduğunu ve temiz enerjiye geçişin hız kazandığını gösteriyor.