Dövizde Rekor Yükseliş: Dolar 31 TL, Euro 34 TL'yi Aştı!

Dolar 30,3250 liradan, euro ise 32,8720 liradan güne başladı.

Doların Türk Lirası karşısındaki değeri düzenli kayıplarını sürdürerek 30.50 seviyesini gördü, Euro ise 33.53 ile rekor kırarak tarihi zirveye ulaştı. Döviz piyasalarındaki bu hareketlenme, ekonomi ve finans dünyasında dikkatle takip ediliyor.

 

PMI ve Dış Ticaret Verileri Önemli

 

Dün açıklanan ve imalat sanayindeki daralmada ocak ayında bir hız kaybının yaşanmadığını gösteren PMI verisi sonrasında, bugün ocak ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından saat 10.30'da açıklanacak. Bu veriler, ekonominin dışa açıklık durumu hakkında önemli ipuçları sunabilir.

 

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi ve Fed Beklentileri

 

Yurtdışında ise ABD'de faiz indirimlerinin başlama zamanını etkileyecek olan tarım dışı istihdam verisi yakından izleniyor. Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalarda, ABD ekonomisinin istihdam artışında güçlü olduğu belirtilmiş, faiz indirimlerine dair beklentileri etkilemişti.

 

Dövizde Rekor Yükseliş ve TCMB Tutanakları

 

Doların gün içinde 30.50'yi görmesi ve Euro'nun 33.53 ile rekor kırması, Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam ettiğini gösteriyor. TCMB'nin yayımladığı tutanaklarda, asgari ücret artışının ocak ayında enflasyonu artırabileceği belirtilmiş, ancak Şubat ayında fiyat artışlarının yavaşlaması beklenmişti.

 

TÜİK Enflasyon Verisi ve Küresel Piyasalardaki Gelişmeler

 

Pazartesi günü açıklanacak olan TÜİK Ocak ayı enflasyon verisinin yüzde 6.5 olması, yıllık enflasyonun ise yüzde 64.5'e sınırlı gerilemesi bekleniyor. Küresel piyasalarda ise ABD şirket bilançolarının güçlü olması, hisse piyasalarında risk iştahını artırarak yükselişlere neden olurken, ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüş dikkat çekiyor.

 

Dolar ve Altın İlişkisi

 

Doların yüzde 0.6 oranında günlük kayıpla işlem görmesi, altın tahvil getirilerindeki düşüşle birlikte altının değer kazanmasına neden oldu. Bu durum, küresel ekonomik gelişmelerin döviz ve emtia piyasalarındaki etkisini gösteriyor.

 

Döviz piyasalarındaki dalgalanmaların devam etmesi beklenirken, yatırımcılar küresel ekonomiye dair gelişmeleri ve merkez bankalarının politikalarını yakından takip ediyor.