Dolar/TL'de Yükseliş: Güne Rekor Seviyeyle Başladı

Dolar/TL kuru, son iki ay boyunca süren sınırlı günlük yükseliş trendine devam ederek yeni bir zirve olan 28.1220 seviyesinde güne başladı.

Bugün piyasalar, Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın açıklayacağı faiz kararını beklemekte olup, iç veri gündeminde Ekim ayı Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanım oranı gibi önemli göstergeleri izleyecek.

 

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) partisinin grup toplantısında bir konuşma gerçekleştirecek.

 

Dün ise Hazine, Ekim ayı iç borçlanma programını tamamlamak için düzenlediği ihalelerle öngörülen borçlanma miktarının üzerinde, yaklaşık 85 milyar TL borçlandı.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Körfez Arap ülkeleri turu devam ediyor. Bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen yatırım forumunda bir konuşma yapması ve yatırımcılar, uluslararası fonlar ve CEO'lar ile görüşmeleri takip edilecek. Şimşek bu hafta ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın yatırım ve maliye bakanları ile de görüştü.

 

Türkiye'nin Ekonomi yönetimi, yatırımcılara ekonomi programını anlatarak yıllardır devam eden yabancı yatırım çıkışını tersine çevirme hedefinde. Aynı zamanda yabancı yatırımcıların son dönemde Türkiye piyasalarına artan ilgisini gözlemlemekte.

 

Özellikle sermaye piyasalarına giriş hala sınırlı seviyede olsa da ekonomi yönetimi, doğrudan yatırım ve tahvil ihracı gibi önemli konularda görüşmeler yapmakta.

 

TCMB, yarınki faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası'nın dezenflasyona kararlı olduğu ve kademeli faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Özellikle bir haftalık repo faizinde 500 baz puanlık bir artışla oranın yüzde 35'e çıkabileceği tahmin ediliyor.

Türk Lirası (TL),Dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 33.4 oranında değer kaybetmiş durumda. Bu süre zarfında TL'nin değer kaybı, kamu kontrolünün gevşemesi ile özellikle haziran ayından bu yana hız kazandı ve yüzde 26.3 seviyesine ulaştı.