Dev maden şirketlerine 9,67 milyar dolar tazminat cezası!
Brezilya'da bir federal yargıç, dev madencilik şirketleri BHP, Vale ve Samarco'ya 2015'teki ölümcül baraj patlaması nedeniyle 47,6 milyar real (9,67 milyar dolar) tazminat cezası verdi. Barajın çökmesi 19 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
Brezilya'da 2015 yılında Ülkenin güneydoğusundaki Fundão barajının çökmesi, 19 kişinin ölümüne yol açan dev bir toprak kaymasına neden olmuştu. Aynı zamanda Rio Doce nehrini ciddi şekilde kirletmiş ve Atlantik Okyanusu'ndaki çıkışına giden su yolunu tehlikeye atmıştı.
BBC'de yer alan habere göre Brezilya'daki Federal Yargıç Vinicius Cobucci, dev madencilik şirketleri BHP, Vale ve Samarco'ya 2015'teki ölümcül baraj patlaması nedeniyle 47,6 milyar real (9,67 milyar dolar) tazminat cezası verdi.
Yargıç Vinicius Cobucci, şirketlerin 'manevi zararlardan' da sorumlu olduğunu söyledi. Yargıç, 2015'ten itibaren enflasyona göre ayarlanacak paranın devlet fonuna aktarılacağını ve barajın çökmesinden etkilenen bölgedeki proje ve girişimlerde kullanılacağını da sözlerine ekledi.
Vale, BBC'ye kararla ilgili henüz kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Şirket ayrıca, şirketlerin tazminat ödemesi yapmak için kullandığı Renova Vakfı'nın geçen yılın Aralık ayı itibarıyla şu ana kadar 34,7 milyar reali ödediğini de belirtti.
BHP ve Samarco ise BBC'nin yorum taleplerine henüz yanıt vermezken, şirketler karara itiraz etme haklarına sahip.
BARAJ PATLAMASI İÇME SUYUNU KİRLETTİ
Baraj patladığında, Bento Rodrigues köyünü yok eden kalın, kırmızı zehirli çamur seli ortaya çıktı. Ayrıca 650 kilometre uzaklıktaki Rio Doce Nehri'ni ve Atlantik Okyanusu'nu da kirleterek yaban hayatını yok etti ve yüz binlerce insanın içme suyunu kirletti.
2016 yılında yayınlanan bir rapor, barajın çökmesinin tasarım kusurlarından kaynaklandığını ortaya çıkardı.
Samarco'nun ortak sahipleri BHP ve Vale tarafından hazırlanan teknik raporda felaketin sorumlusu belirlenmedi.
Raporda, Fundão barajının tasarımında 2011 ile 2012 yılları arasında yapılan değişikliğin su drenajının daha az verimli olmasına ve sonuçta barajın 5 Kasım 2015'te çökmesine yol açtığı belirtildi.
Raporda, barajın patladığı gün meydana gelen küçük bir depremin de yıkılmayı "hızlandırmış" olabileceği belirtildi. Felaket, madencilik sektöründeki güvenlik politikalarının yoğun şekilde incelenmesini tetikledi.
BHP ve Vale ayrıca İngiltere'de 700 binden fazla davacının bulunduğu toplu davayla karşı karşıya. Ocak 2019'da aynı eyalette Brumadinho kasabası yakınlarında Vale'ye ait başka bir atık barajı çökerek 270 kişinin ölümüne neden olmuştu.