CHP Bursa Milletvekili Pala: Terk edilen maden sahaları neden rehabilite edilmiyor?

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa'daki maden sahalarının terk edilmesi sonrasında rehabilitasyon çalışmalarının yetersizliğini sorguladı.

Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na Sorular Yönlendiriyor

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa'daki maden sahalarının durumuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar'a dört önemli soru yöneltti. Maden sahalarının terk edilmesi sonrasında rehabilitasyon çalışmalarının neden yetersiz kaldığına dair sorularıyla dikkat çekti.

Maden Kanunu ve Rehabilitasyon Gerekliliği

3213 Sayılı Maden Kanunu'na göre, bir maden ruhsat sahasının terk edilebilmesi için rehabilitasyon çalışmalarının tamamlanmış olması gerekiyor. Ancak, İliç'teki maden faciası sonrasında maden sahalarının rehabilitasyonunun önemi bir kez daha gündeme geldi.

Bakan Bayraktar'ın Yanıtı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Pala'nın sorularına 3 ay sonra yanıt verdi. Bursa'da 2006-2023 yılları arasında toplam 1043 maden arama ve 355 maden işletme ruhsatı verildiğini açıkladı. Ancak, 808 maden ruhsatının iptal edildiğini ve 903 maden sahasının terk edildiğini belirtti. Bayraktar, Bursa'daki rehabilitasyon çalışmalarının mevcut bir mevzuata dayanmadığını ancak üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Rehabilitasyon Çalışmalarının Durumu

Bayraktar, Türkiye Geneli Rehabilite Edilmiş Sahalar ile Madencilik Sosyal Sorumluluk Çalışmalarının Tespiti Projesi (TÜRMES) kapsamında Bursa'da yalnızca iki maden sahasının rehabilitasyon çalışmalarının yapıldığını belirtti. Ancak, toplamda 903 terk edilen maden sahası bulunmasına rağmen bu sayının yetersiz olduğu ortaya çıktı.

Kayıhan'ın yaptığı açıklama şöyle:


Bakanın verdiği yanıta göre Bursa gerek arama gerek işletme ruhsatı sayılarıyla devamında iptal edilen ve terk edilen maden sahalarının çokluğu ile maalesef ekolojik bir yıkım altındadır. Bakan’dan Bursa’da rehabilite edilen maden sahalarının adlarını ve koordinatlarını talep ettik, ancak bu bilgiler paylaşılmadı. Terk edilen maden sahası sayısı 903 olarak açıklandı, ancak bu sayıdaki maden sahasının büyüklüğüne ilişkin bir açıklama yapılamadı. Ayrıca bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu gibi, maden sahalarının ağaçlandırılması ancak kısmi rehabilitasyon olarak değerlendirilebilir. Maden sahalarının gerçek rehabilitasyonu ise ağaçlandırmanın yanı sıra madencilik faaliyetleri sırasında bozulan arazinin, madencilik öncesi arazi kullanım biçimine dönüştürülmesi ile sağlanabilir. Bursa’da ruhsatı terk edilen maden sahası sayısı 903 iken hiç birinde rehabilitasyon yapılmamış olması, yalnızca ikisinde kısmi rehabilitasyon yapılmış olması; AKP iktidarının madencilik alanındaki tutumunu göstermesi bakımından ibret vericidir. İktidar maden şirketlerini desteklerken, ekolojik yıkıma seyirci kalmaktadır. Maden sahalarının rehabilitasyonu hakkında halen bir mevzuatın olmaması kabul edilemez. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Bursa’da da hem aktif madenler hem de terk edilen maden sahaları ile doğa büyük bir eko-kırıma uğratılmaktadır” dedi.