Boliden, İsveç bakır tesisine 463 milyon dolar yatırım yapacak

İsveçli metal üreticisi Boliden Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçen yıl yangından etkilenen Ronnskar bakır izabe tesisinin rafinaj kapasitesini artırmak için yeni bir tank binasına 4,8 milyar İsveç kronu (463,5 milyon dolar) yatırım yapacağını söyledi.

Şirket, yaptığı açıklamada, yeni tank binasının Boliden'in bakır katot ve değerli metal üretimini Ronnskar tesisinde 2026 yılının ikinci yarısında kademeli olarak tam kapasiteye çıkaracağını söyledi.


Boliden, yatırımın kısmen maksimum 3,4 milyar kron tutarında potansiyel bir sigorta ödemesiyle finanse edileceğini ve bu yıl başlayacağını söyledi.

Boliden, bu yılki yatırımlarının 15,5 milyar İsveç kronu tutarında olmasını bekliyor; bu, daha önce bildirilenden 1,5 milyar daha yüksek olup, bunun 1 milyarı Ronnskar'la ilgilidir.

Geriye kalan 500 milyon doların Norveç'teki Odda çinko izabe tesisini genişletmek için harcanacağını belirten şirket, projenin yeni ve mevcut tesisler arasındaki entegrasyon ve teslimat gecikmeleriyle ilgili artan maliyetlerden muzdarip olduğunu da sözlerine ekledi.