Berat Albayrak'ın Bakanlık Döneminde Türkiye'nin Stratejik Hamleleri

Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunarak Türkiye'nin enerji ve ekonomi alanlarında önemli atılımlar yapmasına öncülük etti.

Bu dönemde gerçekleştirilen projeler ve alınan kararlar, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını artırma ve ekonomik istikrar sağlama hedeflerine büyük katkılar sağladı.

Enerji Bakanlığı Dönemi
Petrol Arama ve Sondaj Çalışmaları
Albayrak döneminde Türkiye'nin enerji kaynaklarını keşfetme ve değerlendirme çalışmaları hız kazandı. Şemdinli, Cizre, Van ve Siirt bölgelerini kapsayan geniş bir alanda Türkiye'de ilk kez uçakla gravite manyetik veri toplama işlemi gerçekleştirildi. Ayrıca, Türkiye'nin ilk derin sondajı Hakkâri Çukurca'da 4.500 metre derinlikte yapıldı. Bu adımların sonucunda Şırnak/Gabar'da Türkiye Petrolleri A.O. günlük 60 bin varil petrol üretim kapasitesine ulaştı ve yakın zamanda bu kapasitenin 100 bin varile çıkarılması hedefleniyor.

Sondaj Gemileri
Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde FATİH, YAVUZ ve KANUNİ sondaj gemileri Türkiye envanterine dahil edildi. Türkiye'nin ilk sondaj gemisi FATİH, Karadeniz'de 710 milyar metreküplük doğalgaz keşfi gerçekleştirdi. Bu keşfin toplam rezerv değerinin 1 trilyon USD olduğu tahmin edilmekte olup, bu kaynak Türkiye'nin dört yıllık ihracatına eşdeğer bir değeri temsil etmektedir.

Akkuyu Nükleer Reaktörü
Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacının %10'unu karşılayacak olan Akkuyu Nükleer Reaktörü'nün temeli 2018'de atıldı. 4800 MW kurulu güç kapasitesi ve yılda 35 milyar kWh elektrik üretim kapasitesi ile bu proje, 20 milyar dolarlık yatırım bedeli ile cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak öne çıkmaktadır.

TANAP ve Türk Akımı Projeleri
Güney Gaz Koridoru olan TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı), Azerbaycan gazını Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'ya ulaştıran 3.500 km'lik bir proje olarak hayata geçirildi. 16 milyar metreküplük gazın 6 milyar metreküplük kısmı Türkiye'nin kullanımına sunulurken, kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya ihraç edilmektedir. Ayrıca, Rusya ile işbirliği yapılarak hayata geçirilen Türk Akımı projesi ile Türkiye, doğalgaz dağıtımında önemli bir rol üstlendi.

Yenilenebilir Enerji ve Kömür Rezervleri
Milli Enerji ve Maden Stratejisi çerçevesinde, 10.000 MW rüzgar ve 10.000 MW güneş enerjisi tesisleri planlandı ve büyük bir kısmı hayata geçirildi. Akıllı Kömür Kullanımı Dönemi stratejisi kapsamında yapılan arama ve sondaj faaliyetleri ile ekonomik değeri 200 milyar doların üzerinde olan 5 milyar ton ilave kömür rezervi Türkiye'nin milli enerji envanterine dahil edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Dönemi
Enflasyon ve Cari Açık
Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde enflasyonla mücadelede uyguladığı reformlar sayesinde %25 seviyesindeki enflasyonu bir yıl içinde tek hanelere indirdi ve Kovid-19 döneminde bile %11 seviyesinde tuttu. Göreve geldiğinde 57 milyar dolar seviyesinde olan cari açığı bir yıl içinde kapattı ve 2019 yılı genelinde Türkiye ekonomisi 5,3 milyar dolar cari fazla verdi.

Konut Kredileri ve Altın Rezervleri
2020 yılında kamu bankaları aracılığıyla sağlanan tarihinin en uzun vadeli ve en düşük faizli konut kredileri (%0.49) ile alt ve orta gelir grubundaki yüz binlerce insan konut sahibi oldu. Yurtdışındaki altın rezervlerini ülkeye getirme stratejisi ile ABD, İsviçre ve İngiltere'de tutulan yaklaşık 350 ton altın Türkiye'ye taşındı. Merkez Bankası altın rezervi 2018 yılı sonunda 488,9 ton iken, 2020 yılı sonunda 719,2 tona ulaştı.

Ekonomik Büyüme ve Merkez Bankası Politikaları
Türkiye ekonomisi, 2020'de %1,8'lik büyüme performansı göstererek pandemi döneminde pozitif ayrıştı. Merkez Bankası politika faizi %8,25'e kadar geriledi ve Merkez Bankası 165 milyar TL'nin üzerinde (yaklaşık 30 milyar USD) kar elde etti. GlobalCapital, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın borç yönetimi birimini "Dünyada Yılın Kamu Borcu Yönetim Ofisi" seçti.

Uluslararası İlişkiler
Albayrak, ABD Başkanı Trump ile Oval Ofis'te görüşerek S-400, bölgesel konular ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi gibi önemli konuları ele aldı.