Bakan Bayraktar: "İliç'teki Maden Kazasında Sorumlulardan Hesap Soracağız"

Türkiye'de madenlerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan denetimler ve alınan cezalar gündemde.

İşte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın konuyla ilgili açıklamaları:

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Kömür Üreticileri Derneği’nin (KÖMÜRDER) düzenlediği organizasyonda madenlerde sürdürülebilirlik, iş sağlığı ve güvenliği konularını ele aldı. Bayraktar, yapılan denetimlerin arttığını belirterek, 2023 yılında maden ruhsat sahalarına ilişkin 8 bin 828 denetim yapıldığını ve bu denetimler sonucunda 1 milyar 260 milyon lira idari para cezası uygulandığını ifade etti. Ayrıca, 2 bin 421 faaliyetin durdurulduğunu da sözlerine ekledi.

13 Şubat'ta Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazasına da değinen Bayraktar, toprak kaymasında ihmali veya kusuru olanların devlet olarak hesap soracaklarını belirtti. Ayrıca, 2024 yılında 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetlendiğini aktardı.

"ÖNCE İNSAN"

İş sağlığı ve güvenliği konusunda en önemli görevin maden işletmecilerine düştüğünü söyleyen Bayraktar, “Bu alandan kesinlikle taviz vermeden, tek bir çalışanımızı riske etmeden işletmelerinizi çalıştırmanız gerekiyor. ‘Önce insan, sonra çevre, daha sonra katma değeli madencilik’ diyoruz. Dolayısıyla çalışanlarını öncelemeyen hiçbir işletmeyi bizim desteklememiz söz konusu olamaz” diye konuştu. 

“HESABINI SORACAĞIZ”

13 Şubat’ta Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin konuşan Bayraktar, “İlk dakikadan itibaren devletimiz bütün imkanlarıyla oradaydı, hala da orada. Bizler de aralıksız 20 günümüzü orada geçirdik. Bayram öncesi bir kardeşimizin cansız bedenine ulaştık. Toprak altında kalan 8 kardeşimizi aramak için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra bu yaşanan üzücü olayda ihmali, kusuru olan varsa bunun da hesabını devlet olarak soracağız” dedi.

maden i̇ş sağlığı ve güvenliği denetim erzincan i̇liç