Avrupa Merkez Bankası'ndan Faiz Kararı: 2024'ün Sonuna Kadar İlk İndirim Beklenmiyor

Küresel piyasalarda heyecan, yarın Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararını açıklamasıyla birleşiyor.

Yarınki ECB faiz kararı toplantısı, makroekonomik projeksiyonların belirleyici olması bekleniyor, ancak faiz indiriminin yaklaşık olarak 2024'ün sonlarında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Natixis Avrupa Makroaraştırma Başkanı Dr. Dirk Schumacher, yaptığı değerlendirmede, ECB'nin ekim toplantısında faiz indirimi konusunda beklemeye devam etmesinin ve toplantının genel olarak tarafsız bir ton taşıyabileceğini belirtti.

Schumacher, düşen enflasyona rağmen İsrail-Filistin çatışmaları ve yükselen petrol fiyatlarının enflasyonda yeni riskler oluşturduğuna dikkat çekti ve büyüme konusundaki risklerin arttığını ifade etti. Bu nedenle, ECB'nin politika duruşunu enflasyon ve büyüme risklerine göre ayarlayacağı öngörülüyor.

Schumacher, "Artan belirsizlik dikkate alındığında, petrol fiyatlarında sınırlı bir artış beklememiz nedeniyle, ECB'nin uzun bir süre beklemeyi tercih edeceğini düşünüyoruz. Ancak gelecek yılın Eylül ayında ilk faiz indiriminin gerçekleşmesini bekliyoruz." dedi.

2024 yılında faiz indirimi beklentisi de paylaşılıyor. Berenberg ekonomisti Salomon Fiedler, ECB'nin faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşmış olabileceğini ancak gelecek yıl boyunca faiz oranlarını mevcut seviyelere yakın tutabileceğini belirtiyor.

Reel ekonominin zayıfladığı, enflasyondaki belirgin düşüşün gözlendiği ve ECB'nin 2025'in ikinci yarısına kadar enflasyon hedefine dönüş beklentisini göz önüne aldığını belirten Fiedler, Ekim ve Aralık toplantılarında faiz oranlarının sabit kalabileceğini öngörüyor. Fiedler, ECB'nin 2024'ün sonlarına doğru faiz indirimine gidebileceğini de sözlerine ekliyor.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte ise, ECB'nin Ekim toplantısının herhangi bir politika eylemi içermediğini ve faiz artırımı beklentisinin daha sonraki bir tarihe işaret ettiğini belirtiyor. Ancak son gelişmelerin ECB için durumu karmaşıklaştırdığını ifade eden Houte, Orta Doğu'daki çatışmaların yanı sıra tahvil getirilerindeki artışın Avro Bölgesi büyüme beklentilerini olumsuz etkilediğini söylüyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceği ve ECB'nin 2025 yılında %2 enflasyon hedefine ulaşmasını zorlaştırabileceğine dikkat çekiyor.

Houte, ECB'nin önemli kararlar almadan önce enflasyon ve büyüme hakkında daha fazla bilgi toplamak isteyebileceğini ifade ediyor ve yeni makroekonomik tahminlerin açıklanacağı Aralık ayı toplantısının derinlemesine bir politika tartışmasına neden olabileceğini söylüyor. Bu nedenle, Ekim toplantısında faizlerde değişiklik beklenmiyor.

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Marco Wagner ise, ECB'nin Ekim toplantısında faiz oranlarını daha da artırmasının pek mümkün görünmediğini belirtiyor. Bu durumun nedenlerinden biri, enflasyon oranının Eylül ayında önemli ölçüde düşmüş olması ve bu nedenle ECB'nin beklentilerle uyumlu bir şekilde hareket etmesi. Ancak Wagner, ECB üyelerinin faiz artırımı ihtimalini tamamen göz ardı etmediğini ve özellikle enflasyonla mücadele konusunda henüz kazanılan bir zafer olmadığını ifade ediyor. Wagner ayrıca, ECB üyesi Peter Kazimir'in Aralık ve Mart ayındaki toplantılarda yapılacak projeksiyonların önemini vurguladığını ve Aralık ayına kadar ECB'nin önemli bir karar almasının muhtemel olmadığını belirtiyor.