Avrupa Birliği: COP28 Anlaşması Fosil Yakıtlar Konusunda Yetersiz

COP28 müzakerelerinde Avrupa Birliği (AB) delegelerinin lideri olan Çevre Bakanı Eamon Ryan, Dubai'de düzenlenen zirvede dağıtılan anlaşma taslağının fosil yakıtların aşamalı olarak sonlandırılması konusunda yetersiz olduğunu belirtti.

Başkan Sultan Al Jaber'in sunduğu yeni taslak metin, petrol, gaz ve kömürün "aşamalı olarak durdurulması" ifadesini içermiyor; bunun yerine 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için fosil yakıtların üretim ve tüketimini "azaltmaya" odaklanıyor.

Çevre Bakanı Ryan, taslağın eksikliklerini vurgulayarak, özellikle fosil yakıtların aşamalı olarak sonlandırılması konusundaki belirsizliği eleştirdi. Ryan, metnin güçlendirilmesi ve iklim finansıyla ilgili eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Taslağın kabul edilmemesi durumunda müzakerelerden çekilebileceklerini belirten Ryan, "Müzakereleri terk ederiz" dedi.

AB delegelerinden Wopke Hoekstra da anlaşmayı eleştirerek, "Burada birkaç iyi şey var, ancak genel olarak bunlar yetersiz ve burada ele almak için toplandığımız sorunu çözmek için yeterli değil" açıklamasında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı ise azaltım bölümünün güçlendirilmesi ve finans bölümündeki hataların düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Çevreciler, Birleşik Arap Emirlikleri liderinin sunduğu uzlaşı önerisini eleştiriyor ve metnin Paris Anlaşması hedeflerine uygun olmadığını savunuyor. Küçük ada ülkeleri, iklim değişikliği etkilerine karşı savunmasız olduklarını ve fosil yakıtların sonlandırılması konusunda daha güçlü bir taahhüt beklediklerini ifade ediyor.

COP28 zirvesi resmi kapanışına yaklaşırken, fosil yakıtların geleceği konusundaki belirsizlik devam ediyor, ve anlaşmanın şekli, küresel iklim eyleminin geleceği üzerinde etkili olmaya devam edecek gibi görünüyor.