Antik Kentte 'Bir Başkadır Benim Memleketim' Şarkısıyla Maden Limanına Karşı Eylem
Antik Kentte 'Bir Başkadır Benim Memleketim' Şarkısıyla Maden Limanına Karşı Eylem
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesi’nde bulunan 1. derece arkeolojik sit alanı olan İasos Antik Kenti’nde yapılması planlanan gemi yükleme ve boşaltma limanına karşı bölge halkı ve çevreciler bir araya geldi. Eylemciler, ünlü sanatçı Ayten Alpman’ın “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkısını sık sık birlikte söyleyerek, projeye olan tepkilerini dile getirdi.
Geniş Katılımlı Eylem
İasos Çevre Dayanışma Derneği’nin organize ettiği “İasos Cennet Kalsın, Maden Limanına Hayır” eylemine, Muğla başta olmak üzere İzmir ve Aydın gibi çevre illerden gelen gruplar da destek verdi. Eyleme CHP’li Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un yanı sıra çok sayıda köylü ve çevreci katıldı. Ellerinde “Maden Limanına Hayır”, “İasos’a Dokunma” ve “Köyüme Zeytinime Balığıma Dokunma” gibi pankartlar taşıyan eylemciler, liman projesine karşı sloganlar attı.
Köylüler Geçim Kaynaklarından Endişeli
Kıyıkışlacık köylülerinden 70 yaşındaki Hasan Yılmaz, geçimini balıkçılık ve zeytincilikle sağladığını belirterek, “Bu liman yapılırsa, köyümüzün geçim kaynakları yok olacak. Güllük Körfezi’nde zaten bir liman var, bir ikincisine neden ihtiyaç duyuluyor anlamıyoruz” dedi. Milaslı Coşkun Efendioğlu da projenin yalnızca köylülerin geçim kaynaklarını değil, 5000 yıllık tarihi yok edeceğini vurguladı.
Çevre Katliamına Karşı Mücadele
İasos Mahalle Meclisi Başkanı Hülya Canko, projeye karşı açtıkları davalarda başarılı olmalarına rağmen, itirazlar sonucunda kararların Danıştay tarafından bozulduğunu ve projenin yeniden gündeme geldiğini belirtti. Canko, 65 bin metrekarelik bir alanın kazılacağını ve bu durumun bölgedeki doğa, tarih, balıkçılık ve zeytinciliği geri dönülmez şekilde yok edeceğini söyledi.
“Halkın İstemediği Projeyi Desteklemeyeceğiz”
Eylemde konuşan Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, “5 bin yıllık tarihi olan bu bölgenin bir maden şirketi uğruna yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Halkın istemediği hiçbir projeyi biz de desteklemiyoruz” dedi.
Eylem, ünlü sanatçı Ayten Alpman’ın “Bir Başkadır Benim Memleketim” şarkısının toplu olarak söylenmesiyle sona erdi.
Geçmişte Neler Yaşandı?
Muğla Valiliği, 2021 yılında projeyle ilgili “ÇED Gerekli Değildir” kararı almış ve bu karar halk tarafından protesto edilmişti. 2000’den fazla kişinin katıldığı bir gösteriyle proje karşıtı görüşler dile getirilmiş, ancak itirazlar göz ardı edilerek liman projesi devam etmişti.