"Antarktika'da Stratejik Keşif: Türkiye Kutup Araştırmalarında Lider Rolde!"
Altınbaş Üniversitesinin düzenlediği "Türkiye'nin Kutup Çalışmaları ve Kutup Lojistiği" söyleşisine katılan Prof. Dr. Burcu Özsoy, Türkiye'nin kutup çalışmalarında güçlü bir konumda olduğunu ve 2035'e kadar tüm stratejik planlarının hazır olduğunu belirtti.
Söyleşide, Türkiye'nin kutuplardaki ilk bilimsel çalışmalarını gerçekleştiren ekip lideri olarak Prof. Dr. Özsoy, kutuplardaki su kaynaklarının dünya üzerindeki tatlı su rezervinin %70'ten fazlasını oluşturduğunu vurgulayarak, bu bölgenin stratejik ve yaşamsal öneminin artacağına dikkat çekti.
Prof. Dr. Burcu Özsoy'un liderliğindeki ekip, 500 yıllık Piri Reis Haritası ile birlikte leblebi, Türk kahvesi, Türk lokumu gibi Türk kültürünü temsil eden unsurlarla ilk seferine çıktı. Antarktika'da yapılan çalışmaların iklim değişikliğinin fiziksel tespiti için önemli olduğunu belirten Özsoy, 17 Türkiye büyüklüğündeki alanda hiçbir ülkeye ait olmayan, ancak 7 ülkenin hak iddia ettiği bu bölgede bilim insanlarının barışçıl bir şekilde çalıştığına dikkat çekti.
Bölgenin stratejik önemi üzerinde duran Prof. Dr. Özsoy, demir, hidrokarbon, petrol gibi önemli maden ve enerji rezervlerine sahip olduğunu, ancak şu anda çıkarılmasının yasak olduğunu ifade etti. Araştırmaların geleceğe yatırım olduğunu vurgulayan Özsoy, her yıl TÜBİTAK 1001 Kutup çağrıları ile yapılan yeni bilimsel projelerle kutuplarda Türk biliminin iklim değişikliğini tespit ettiğini ve 9. sefer için ulusal çağrı yapacaklarını belirtti.
Kutupların iklim sisteminin bel kemiği olduğunu söyleyen Özsoy, Antarktika ve Svalbard Takımadaları'ndaki buzulların hızla eridiğine dikkat çekti. Eriyen deniz buzlarının yeni ticaret yolları açtığını belirten Özsoy, bu bölgelere ulaşımın en büyük bütçe kalemini oluşturduğunu ve -20 derece gibi düşük sıcaklıklarda buz sınıfı gemilerle gidilebildiğini ifade etti.
Kuzeyde ticaret için 8 bin km avantajlı rotaların çıkacağını belirten TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nden Kaptan Yüksek Mühendis Özgün Oktar, dünya ticaretinin %80'inin deniz yoluyla gerçekleştiğini ve kuzey rotalarının yeni İpek Yolu olarak değerlendirildiğini söyledi. Arktik bölgede petrol ve gaz çıkmasına rağmen maliyet nedeniyle çalışmaların durduğunu belirten Oktar, Antarktika'nın korunduğunu ancak bir gün maden faaliyetleri başlarsa Türkiye'nin bölgedeki varlığının önemli olacağını ifade etti.
CILT Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Berna Akyıldız ise dünya lojistiğinde önemli bir rol oynayan CILT'in kutup lojistiği konusunda da çalışmalara öncülük ettiğini belirtti. CILT'in sektöre ilgi duyan profesyoneller, akademisyenler ve geniş bir üye ağına sahip olduğunu söyleyen Akyıldız, lojistik faaliyetlerin çevreye saygılı ve sürdürülebilir yollarla yürütüldüğüne vurgu yaparak sözlerini tamamladı.