Anagold Madencilik 3 bin işçiyi işten çıkarıyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler köyünde bulunan ve SSR Mining ile Çalık Holding'in ortaklığında kurulan Anagold Madencilik, 3 bin işçiyi işten çıkarıyor.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler köyünde bulunan ve SSR Mining ile Çalık Holding'in ortaklığında kurulan Anagold Madencilik, işçilere maaş ödemeyeceği iddiasıyla toplu işten çıkarmaya hazırlanıyor. İşçiler bu sabah Anagold'un kapısından bile alınmadı. Halk TV’den Ferit Demir’in aktarımına göre, işçiler sabah saatlerinde işe gitmek için şirkete gittiklerinde kapıdan alınmadı. Bugün hiçbir çalışanın sahaya ve şantiye alanına alınmadığını aktaran Demir, Anagold'un 610 çalışanın 167'sinin işine son verildiğini bildirdi. Taşeron işçilerle beraber 3 bin kişi çalıştığı şirkette toplamda 1800 işçi işten çıkarıldı. 

Bir mesaj yoluyla işten çıkarıldıklarını öğrenen işçilere işten çıkarmanın “zorunlu” hale geldiği bildirildi

 

Ayrıca, Anagold’un iş sözleşmesi bildirgesinde işçilere yazdığı yazıda işten atmalara ilişkin kriterlerde şunları dikkate aldıklarını dile getirildi:

"Yığın liç operasyonu tamamıyla sonlandırılmıştır ve bu sebepten dolayı Oksit Proses bölümü kapatılmıştır. Bu kapsamda, şimdilik diğer bölümlere transfer edilemeyen oksit çalışanları,

Disiplin cezası alanlar, düşük performanslı veya emekli çalışanlar,

Çeşitli sebeplerle 45 günden fazla devamsızlık yapanlar,

Durdurulan faaliyetler nedeniyle mevcut durumda pozisyonuna ihtiyaç duyulmayan çalışanlar arasından seçim yapılmıştır."

İşçilere ayrıca “İlgili çalışanlarımızın 1 yıllık ücretsiz izne ayrılma talebi olması durumunda, bu talep Şirketimizce kabul edilecek ve ihtiyaç durumunda tekrardan öncelikle işe davet edilebileceklerdir” dendi.

NE OLMUŞTU?

Anagold Madencilik'in 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde 13 Şubat Salı günü saat 14.30 sıralarında toprak kayması meydana gelmişti. Heyelanda 9 işçi toprak altında kalmıştı.