Anadolu'nun gizli hazineleri cari açığı kapatacak

Türkiye Maden Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türk madencilik sektörünün küresel piyasalarda kritik bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Emiroğlu, Doğu ve Güney Anadolu bölgelerinde bulunan yeni çinko rezervlerinin keşfedildiğini ve işletmeye alındığını belirtti.

Geçen yıla göre ülkenin altın üretiminde bir artış yaşandığını ifade eden Emiroğlu, özellikle Elazığ bölgesinde yeni bir bakır rezervi bulunmasının Türkiye için stratejik bir zenginlik olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin maden ihracatının eylülde 487,2 milyon dolar, ekimde ise 502 milyon dolar değerinde gerçekleştiğini belirten Emiroğlu, salgın döneminde birim fiyatların tarihi zirveye ulaşarak maden ihracatını desteklediğini ifade etti.

Emiroğlu, Türkiye'nin madencilik sektörünün zengin bir kaynak çeşitliliğine sahip olduğunu ve dünya genelinde önemli bir konumda bulunduğunu aktardı. Ülkenin en büyük mermer, feldspat, traverten ve ikinci büyük krom cevheri ihracatçısı olduğunu belirten Emiroğlu, aynı zamanda dünyanın sekizinci büyük çinko ve onuncu büyük kurşun üreticisi konumunda olduğunu söyledi.

Ali Emiroğlu, Türkiye'nin dünya altın rezervi sıralamasında 11. sırada yer aldığını belirterek, maden potansiyelinin artması için yapılan arama ve yeni yatırımların birçok yeni maden rezervini gün yüzüne çıkaracağını ifade etti.

Eti Maden'in Eskişehir'deki Beylikova Maden Sahası'nda önemli bir rezerv tespit edildiğine dikkat çeken Emiroğlu, bu sahada yapılacak yatırımların ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye'nin enerji ve maden kaynaklı dış ticaret açığının 100 milyar dolar seviyesinde olduğuna değinen Emiroğlu, maden, metal ve altın ithalatından kaynaklanan cari açığın ise 60 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Emiroğlu, Türkiye'nin bu cari açığı madencilik sektörüyle kapatabileceğini ifade etti.

Emiroğlu, Türkiye'nin altın üretimini 100 tona çıkarabileceğini ve madencilik sektörünün bu alanda kritik bir rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.