AMORF Doğal Taş Tasarım Yarışması 2024'te Mola Veriyor

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), 2019 yılından bu yana doğal taş sektöründe mimarlar, tasarımcılar ve ihracatçılar arasında güçlü bir tasarım ekosistemi oluşturmayı hedefleyerek düzenlediği AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'na, 2024 yılında bir mola verme kararı aldı.

Bu kararın arkasındaki temel etkenler, global ekonomide yaşanan daralma ve ülkemizdeki tasarruf tedbirlerine uyum ihtiyacı olarak belirtiliyor.

“Taşa Sanat Kat” Mottosuyla Başlayan Yolculuk

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması, "Taşa Sanat Kat" mottosuyla sektörde büyük bir yankı uyandırdı. Yarışma, sadece doğal taş sektöründe değil, aynı zamanda Türkiye’nin kültürel mirasının tanıtımına da önemli katkılar sağladı. EMİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, yarışmanın her yıl farklı bir antik kentte düzenlenmesinin, doğal taşın tarihsel ve kültürel zenginliklerini vurguladığını belirtti. Alimoğlu, "Türkiye’nin en değerli mimarları her yıl gönüllü olarak jüri üyesi olarak destek veriyor ve yarışmada dereceye giren mimarlarımız ödüllerini doğal taşın yüzyıllar öncesine uzanan varlığının kanıtı, kültür mirasımız olan antik kentlerimizde alıyor" dedi.

Ekonomik Zorluklar ve Mola Kararı

Yarışmanın 2024 yılında düzenlenmeyecek olmasının arkasında yatan en büyük neden, global ekonomide yaşanan daralma ve bütçe yetersizliği. EMİB, 2024 yılı için Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde yarışmayı düzenlemek için gerekli izinleri almış olmasına rağmen, mevcut ticari koşullar nedeniyle etkinliği gerçekleştiremiyor. Alimoğlu, "Dünyadaki ticari konjonktüre bağlı olarak bütçenin yetersiz kalması, 2024 yılında yarışmayı düzenlememize olanak sunmadı" dedi.

Tasarım Ekosistemine Katkılar ve Gelecek Planları

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması, doğal taş sektöründe tasarım ikliminin yerleşmesine büyük katkı sağladı. Yıllık 2 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan Türk doğal taş sektöründe, işlenmiş ürün ihracatı yüzde 70'e yaklaştı. Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin işlenmiş doğal taş ihracatı ise toplam doğal taş ihracatının yüzde 80'ine ulaşıyor. Dünya çapındaki pek çok prestijli projede Türk doğal taşlarının tercih edilmesi, bu yarışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Geleceğe Yönelik Umutlar ve Beklentiler

Yarışmanın kısa bir mola vermesi, EMİB'in yarışmayı düzenleme iradesinde bir değişiklik olmadığı anlamına geliyor. Alimoğlu, "Tasarımcılar, mimarlar ve diğer paydaşlarımızın bu süreci kısa bir mola olarak görmelerini rica ediyoruz" diyerek, gelecek yıllarda daha güçlü bir şekilde geri döneceklerini belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın çizdiği çerçevenin, geçen yıllardaki etkinliklerin gerisinde kalmaması için çaba göstereceklerini ifade eden Alimoğlu, çıtayı aşağı düşürmemek için çalışacaklarını vurguladı.

Kaynak: Haber Ekspres Gazetesi