"Ahmet Çalık'a Ait Çalık Holding'in Sorumluluk Çarkından Uyanıkça Kaçışı..
UYANIK ÇALIK!!! İliç Altın Madeni Faciasında asıl sorumlular ve Gerçekler Ortaya Çıkıyor
Şubat 2024'te, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan ve Çalık Holding'in de ortakları arasında yer aldığı Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan trajik heyelan, 9 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Çalık Holding'in olay sonrası yaptığı açıklama, şirketin "yalnızca finansal bir yatırımcı olduğu ve operasyonel hiçbir sorumluluğunun bulunmadığı" yönündeydi. Ancak, Lidya Madencilik'in internet sitesindeki detaylı açıklamalar ve geçmiş tarihlerde medyada yer alan haberler ve yabancı ortağın borsada yaptığı resmi duyurular Çalık Holding'in söz konusu projedeki rolünü ve sorumluluklarını sorgulanmasını ve detaylara inmek gerektiğini yeniden gündeme getiriyor.
Çalık Holding'in Finansal Yatırımcı Maskesi Düşüyor: İliç Maden Faciasında Derin Sorumluluklar var"
Çalık Holding, yıllar içinde Çöpler Altın Madeni'nde stratejik bir ortak olarak konumlanmış ve madenin inşaatından operasyonel süreçlere kadar pek çok alanda etkin bir rol üstlendiğini biliyoruz.
Holdingin inşaat şirketinin madenin kurulum çalışmalarını gerçekleştirmiş olması, şirketin projede sadece finansal değil, aynı zamanda operasyonel bir katılımının olduğunun zaten açık göstergesi.
Ayrıca, Kanada ve Amerika borsalarında işlem gören ana şirketin halka açık yapısı, finansal yatırımın doğasını ve Çalık Holding'in projedeki gerçek konumunu normal insan gibi insana sorgulatıyor.
Aklımıza hemen şu geliyor...
Çalık Holding'in son açıklaması, yargı sürecinden kaçma ve kamuoyunu yanıltma amacı taşıyor olabilir mi?
Stratejik Ortaklıktan Sorumluluk Kaçışına bir yol açılmaya çalışılıyor.
Şirketin "finansal yatırımcı" olma iddiası, 15 yıllık süreçteki aktif rolü ve stratejik ortaklık yapısı ile çelişiyor. Uzmanlar, stratejik ortaklığın hisse ve ortaklık anlaşmasındaki detayların, şirketin operasyonel katılımının ve sorumluluklarının boyutunu net bir şekilde ortaya koyacağını belirtiyor.
Yargı makamlarının ve ilgili kurumların bu açıklamalara dikkat etmesi ve gerekli incelemeleri yaparak, gerçek sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısında bulunuluyor bizlerde gazeteci olarak yargı önüne çıkarılması için elimizden geleni yapacağımızı taahhüt ediyoruz.
Çalık Holding'in ve diğer ortakların, İliç'teki faciada kaybedilen canların ve mağdur olan ailelerin hakkını teslim etmek için gereken adımları hemen atmaları gerekiyor.
Bu trajik olay, madencilik sektöründeki şirketlerin, projelerde üstlendikleri roller ve sorumluluklar konusunda şeffaf olmalarının ve sürdürülebilir madencilik uygulamalarına öncelik vermelerinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Kamuoyu, Çöpler Altın Madeni faciasının tüm yönleriyle aydınlatılmasını ve gecikmeden ve unutturulmaya çalışmadan adaletin yerini bulmasını bekliyor.
Çalık Holding’in dürüstlük ve iş ahlakı İliç'te Sınanıyor:
Stratejik Ortaklık ne zamandan bugüne banka tarafından verilen bir kredi ile aynı nitelikte oldu!!!
Ortaklığın stratejik doğası, Çalık Maden'in yalnızca finansal bir yatırımcı olmadığını, projenin geliştirilmesi ve yönetilmesinde aktif bir rol üstlendiğini gösterir. Bu, özellikle madencilik sektöründe, çevresel yönetim ve iş güvenliği standartlarına uyum gibi konularda önemli sorumluluklar getirdiğini uzmanlar ve bu sektör iyi bilir.
Bu ortaklık kredi verme değil açık bir stratejik operasyon ortaklığıdır.
Çalık Grubu burada biraz kıvırıyor ortaklık ilişkisini,
Ben biraz daha açayım konuyu da bu kıvırmalar kimseyi yanıltmasın.
Çalık biz sadece finansal ortağız dedi ya, o proje şirketinden hisse alarak ortak olunmuyor, Bu proje şirketinin ana şirketi olan Kanada borsasında hisse alarak olunuyor,
Kısaca Yatırımcı ortak, halka açık şirketten hisse alarak olunuyor !
Projenin başından bu yana sahibi olan ve önde Anatolia minerals ınc, Alacer gold, son olarak da SSR madencilik olarak Kanada ABD ve Avusturalya borsalarında işlem gören bu şirkete operasyonel ve proje bazlı değilde sadece yatırım ve finansman odaklı yatırım yapılması için sadece Borsaya kayıtlı şirketten blok hisse alımı yöntemi ile ((tahsisli satış) yöntemleri ile operasyonel risk almadan ancak yatırım yapılabilir,
Birçok ülkelerde projeleri olan bu tarz şirketlerin projelerin bulunduğu ülke kanunlarına göre kurulan şirketlere de proje şirketi veya operasyon şirketi olarak kabul edilmekte ve buraya yapılan yatırımlar veya ortaklıklar o ülkedeki proje özelinde kar ve zarara ortak olduğu gibi YK da operasyonel riskleri de üstlenmek zorunda olan strateji operasyon ortaklığı olarak kabul edilir ve tanımlanır ve projenin bulunduğu ülke mevzuatlarına tabidirler.
Çalık Holding’in Çöpler Altın Maden'in proje üzerindeki hissedarlık oranı, şirketin operasyonel kararlarda belirli bir etkiye sahip olabileceğini düşündürür. Bu durum, İliç'teki maden kazası gibi olaylarda şirketin potansiyel sorumluluğunu gündeme getirir.
Çalık Grubu'nun sektördeki itibarı ve yatırımcı ilişkileri açısından, projedeki rolleri ve üstlendikleri sorumluluklar hakkında şeffaf ve tutarlı bilgi sağlamaları önemlidir. Bu, özellikle olası çevresel veya iş güvenliği ile ilgili olaylar karşısında kamuoyunun tepkisini yönetmede kritik bir faktördür.
Bu yapılan düpedüz Devleti ve Kamuoyu Yanıltma Hamlesidir..
Uyanık Çalık Holding acemi uyanık olabilir ama Devlet’in acemi olmadığına çok eminiz!!!
Savcıları göreve davet ediyoruz!!
Sonuç olarak, Çalık Maden'in Çöpler Altın Madeni projesindeki rolü ve İliç'teki maden kazası sonrası yapılan açıklamalar, şirketin projedeki stratejik ortaklık bağlamında çevresel, sosyal ve operasyonel sorumluluklarına dair değerlendirmeleri gerektirir.
Bu bağlamda, şirketin "sadece yatırımcı" pozisyonu, kazanın nedenleri ve sonuçlarına ilişkin sorumlulukları konusunda çok acemice sıyrılma uyanıklığından başka anlamda değerlendirmek bu acemiliğe daha acemice prim vermek demektir.
Lidya Madencilik'in resmi internet sitesindeki açıklamalar ve İliç'teki altın madeni kazasıyla ilgili "sorumluluğumuz olmadığına dair" yapılan açıklamalar arasındaki potansiyel çelişkiler, şirketin hukuki sorumlulukları açısından önemli bir değerlendirme konusudur. Lidya Madencilik'in Çöpler Altın Madeni'nde stratejik bir ortak olarak gösterilmesi ve madenle ilgili operasyonel süreçlerde yer alması beklenirken, kazadan sonra yapılan "sadece yatırımcıyız" şeklindeki açıklama, şirketin rolü ve sorumluluğuna dair soruları gündeme getirir.