ABD ve 6 Ülke, Kömür Sonrası Temiz Enerji İttifakına Katıldı
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkanlığını yürüttüğü toplantıda, ABD dahil 7 ülke, "Powering Past Coal Alliance" adlı ittifaka katılarak kömürden temiz enerjiye geçişte yeni taahhütlerde bulundu.
Bu ittifaka katılan ülkeler arasında ABD, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, İzlanda, Kosova, Norveç ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bulunuyor. Ülkeler, kömürle çalışan termik santrallerin geliştirilmemesi ve mevcut kömür santrallerinin aşamalı olarak kapatılması taahhüdünde bulundu.
ABD, dünyanın en büyük üçüncü kömür ülkesi olarak, elektrik sektörünü 2035'e kadar karbonsuzlaştırmayı hedeflerken, Çekya 2033, Kosova ise 2050'de elektrik sektörünü karbonsuzlaştırmayı planlıyor. Dominik Cumhuriyeti ise kömürden çıkış stratejisi hazırlama taahhüdünde bulundu.
Powering Past Coal Alliance'a katılan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İzlanda ve Norveç, halihazırda faaliyette kömür santrali bulunmamasına rağmen, kömürden temiz enerjiye geçişi hızlandırmak amacıyla bu ittifaka destek verdi.
Düşünce kuruluşu E3G Program Lideri Leo Roberts, ABD'nin kömürü terk etme taahhüdünü, Paris İklim Anlaşması hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olarak değerlendirdi. Ayrıca, Powering Past Coal Alliance üyeliğinin, kömürden çıkış yoluna yönelik küresel bir çabaya liderlik ettiğini ve diğer ülkeler üzerinde olumlu bir baskı oluşturduğunu ifade etti.
Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember Politika ve Strateji Başkanı Richard Black ise kömürün terk edilmesinin, iklim değişikliğini yavaşlatmanın temel bir ön koşulu olduğunu belirterek, ABD gibi müreffeh ülkelerin de temiz enerjiye geçiş konusunda taahhütte bulunmalarının, uluslararası çapta önemli bir adım olduğunu vurguladı. Black, kömürün enerji sistemleri için artık gereksiz bir kaynak olduğunu, bu nedenle daha fazla ülkenin bu temiz enerji hareketine katılmasının beklendiğini söyledi.