2050'ye Kadar Bir Milyon Madenci işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya

Global Energy Monitor (GEM) tarafından hazırlanan Küresel Kömür Madeni Takipçisi raporuna göre, dünya genelinde kömür madenlerinin kapatılması ve temiz enerji kaynaklarına dönüşüm nedeniyle 2050 itibarıyla yaklaşık 1 milyon madencinin işten çıkarılma riski bulunmaktadır

Global Energy Monitor (GEM) tarafından hazırlanan Küresel Kömür Madeni Takipçisi raporuna göre, dünya genelinde kömür madenlerinin kapatılması ve temiz enerji kaynaklarına dönüşüm nedeniyle 2050 itibarıyla yaklaşık 1 milyon madencinin işten çıkarılma riski bulunmaktadır. Rapor, küresel kömür üretiminin yüzde 90'ından sorumlu olan 4.300 aktif ve planlanan kömür madenindeki istihdama ilişkin verilere dayanmaktadır.

Şu an dünya genelinde faaliyette olan kömür madenlerinde 2,7 milyon madenci çalışmaktadır. Rapora göre, kömür endüstrisi 2035'e kadar yaklaşık yarım milyon kişiyi işten çıkarabilir, bu da günde ortalama 100 işçinin işten çıkarılma riski taşıdığı anlamına gelmektedir. 2050 itibarıyla kömür madenlerinin kapanmasıyla yaklaşık 1 milyon istihdam kaybı yaşanması öngörülmektedir.

Kömür madencilerinin toplam istihdamının 2,2 milyonu Asya'da bulunmaktadır ve Çin ile Hindistan'daki madenlerin kapanmasının en fazla istihdamı etkilemesi beklenmektedir. Çin, dünyanın en büyük kömür üreticisidir ve 1,5 milyonun üzerinde madenciye istihdam sağlamaktadır. Hindistan ise ikinci en büyük kömür üreticisidir ve resmi kayıtlara göre 337.400 madenci istihdam etmektedir.

Türkiye'de ise yaklaşık 12.000 kişi madenlerde istihdam edilmektedir ve 2050'ye kadar 2.000 madencinin işsiz kalma riski taşıdığı tahmin edilmektedir.

Rapora göre, kömür madenlerinin kapanması kaçınılmazdır ve bu nedenle işçiler için ekonomik ve sosyal zorlukların önlenmesi gerekmektedir. Temiz enerji dönüşümüne odaklanan teknolojiler ve piyasalarla birlikte, kömür madencilerinin ve topluluklarının endişeleri de ele alınmalıdır.

madenci risk i̇şten çıkarılma haber