Amasra Katliamı Raporu: Enerji ve Çalışma Bakanları Sorumludur

Halkın Hukuk Bürosu, Bartın’ın Amasra ilçesinde 42 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına dair 5. duruşmanın ardından bir gözlem raporu yayınladı.

Amasra Katliamı Raporu: Enerji ve Çalışma Bakanları Sorumludur
13 Aralık 2023 - 10:45

Rapora göre, Cumhurbaşkanlığı seçimine bir ay kala Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in maden ocağını ziyaret ederek, yardım kömürünün çıkarılması için talimat verdiği belirtildi. Bu talimatın, soruşturma dosyasında madenci aileleri tarafından dile getirildiği vurgulanan raporda, talimat sonrasında çıkarılan kömürün standart güzergah dışında taşındığı ve bu durumun havalandırma sistemini çökerttiği ifade edildi.

Raporda öne çıkan maddeler şu şekilde sıralandı:

  • Amasra Katliamı, 1980 sonrası özelleştirme politikalarının ve havza madenciliğinin terk edilmesinin bir sonucudur.
  • Amasra Katliamı, AKP'nin oy toplamak amacıyla işçi canını hiçe sayarak daha fazla yardım kömürü çıkarma talimatının bir sonucudur.
  • Amasra Katliamı'ndan Enerji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileri doğrudan sorumludur ve derhal yargılanmalıdır.

Raporda, özelleştirme politikalarının ve oy toplama amaçlı alınan kararların Amasra Katliamı'na zemin hazırladığı belirtilerek, bu nedenle sorumluların acilen yargılanması gerektiği vurgulandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum