Alaşehir'de Antimon madeni projesine karşı itiraz davasında karar 15 gün içinde çıkacak
Manisa Alaşehir'de KOZA Madencilik tarafından açılmak istenen antimon madenine karşı Alaşehirlilerin yaptığı itiraz davası görüldü. Mahkeme heyeti kararını 15 gün içinde bildireceğini bildirdi.
Manisa Alaşehir'in Evrenli ve Bahadır mahallelerinde KOZA madencilik tarafından açılacak antimon madenine karşı Alaşehirlilerin yaptığı itiraz Manisa Bölge İdare mahkemesince görüldü.
Davaya Alaşehir Doğa ve Çevre Derneği (ADOÇEV), Salihli Çevre Derneği ve madenin yapılacağı ifade edilen bölgede yaşayan köylüler ile CHP, EMEP, SOL PARTİ, TKP temsilcileri katıldı.
Davaya müdahil olan Avukat Yıldıray Cıvkın ve Mehmet Salcıoğlu yaptıkları savunmada “Bu madenin insan ve çevre sağlığı açısından yararı yoktur” diyerek Manisa valiliğinden ÇED raporu istemeden bu madene verilen iznin iptal edilmesini talep etti ve mahkemenin daha önce o bölgede bilirkişilerin maden iznine karşı hazırlamış olduğu rapora uymasını istedi.
"MADEN KÖYLÜLERİN SONU OLUR"
Duruşma sırasında söz verilen çiftçi Gürcan Ertürk: “Yaşam alanlarımıza yapılan bu müdahaleyi kabul etmiyoruz” diyerek o bölgede açılacak madenin tarımla geçimini sağlayan köylülerin sonu olacağını belirtti.
Mahkemenin söz verdiği Doktor Neşe Arıkan ise, “Bölgede daha önceden beri faaliyet gösteren jeotermal enerji santralleri yüzünden havamız, suyumuz, toprağımız gün geçtikçe kirleniyor. Bölgede artan kanser hastalıklarının başlıca sebebi bunlardır. Şimdi antimon madenine verilecek iznin bu hastalıkları daha da artıracaktır. Bu ova ülkemizin en verimli topraklarından olup ülke tarımına çok büyük katkıları vardır. Şirketlerin lehine değil halkın lehine karar vermenizi talep ediyoruz” dedi.
Mahkeme heyetinin, itiraza ilişkin kararını 15 gün içinde bildireceğini ifade etmesiyle duruşma sona erdi.
"RUHSATIN İPTALİNİ İSTİYORUZ"
Duruşmanın ardından adliye önünde yapılan basın açıklamasını ADOÇEV Başkanı Alev Gümüşlü okudu. Gümüşlü, açılmak istenen madenin ilçenin içme suyu sahasında olduğunu belirterek, “Açılan maden sahasıyla hem köylerin gelirleri yok edilecek, hem Alaşehir halkının sağlıklı bir şekilde beslenmesi engellenecektir. Yapılacak çalışmalar sırasında hem patlatılacak dinamitler köy yerleşim yerinde hasarlara neden olacak, hem de derelere akıtılacak kimyasal maddeler ve atık madenler içme suyumuzu kirletecek” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında “Şirketler birkaç kişiyi doyurur, temiz ve sağlıklı çevre herkesi doyurur” diyen Gümüşlü, “Madenin ruhsatı iptal edilmezse yeni Erzincan İliçler yaşanacaktır. Her insanın yaşadığı çevreyi koruma ve güzelleştirme hakkı anayasal güvence altındadır.” ifadelerini kullandı. Gümüşlü, ÇED raporuyla halkın sağlıklı gıdaya, havaya, suya erişim hakkının korunmasını ve ruhsatın iptal edilmesini talep ettiklerini belirtti.
FACEBOOK YORUMLAR