Akkuyu Nükleer Santrali İlk Reaktör İçin İşletmeye Alma İzni Aldı

Akkuyu Nükleer AŞ, Türkiye'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ilk reaktörünün işletmeye alınması için Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan (NDK) izin aldığını duyurdu.

Akkuyu Nükleer Santrali İlk Reaktör İçin İşletmeye Alma İzni Aldı
12 Aralık 2023 - 14:38

Şirketin yaptığı açıklamaya göre, gerekli başvuru belgeleri NDK'ye sunulmuş ve izin alınmıştır.

Bu izinle birlikte, Akkuyu NGS inşaatının son aşamasına geçilecek ve santralin başlatma, ayarlama ve çalıştırma süreçlerine başlanacak. İlk güç ünitesinin işletilmesi için lisans alımına yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından nükleer yakıtın reaktöre yüklenmesi ve devreye alma öncesi kontrol işlemleri başlatılacak.

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, NDK'nin izin vermesinin Türk mevzuatı ve uluslararası standartların gerekliliklerinin karşılandığını teyit ettiğini belirtti. Zoteeva, "Bu izinle birlikte projenin yeni, önemli ve daha sorumluluk gerektiren bir aşamaya girdiğimizi" ifade etti.

Rosatom Kalkınma ve Uluslararası İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Birinci Yardımcısı Kirill Komarov ise bu yılın projeleri açısından önemli olduğunu belirterek, "Şu anda birinci ünitenin ana inşaat işleri tamamlanıyor ve buna paralel olarak başlatma, ayarlama ve çalıştırma işlemleri de tüm hızıyla devam ediyor." dedi.

Komarov, Akkuyu NGS'nin devreye alma sürecinde Türk vatandaşlarının da aktif rol aldığını ve Türk öğrencilere eğitim için kontenjan ayırdıklarını vurguladı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum