ABD'de maden geliştirme 29 yıllık ortalama zaman çizelgesiyle geride kalıyor
S&P Global tarafından hazırlanan bir rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni bir maden inşa etmek ortalama 29 yıl sürüyor ve bu süre Zambiya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Bu uzun süre, ülkenin enerji dönüşümü için hayati önem taşıyan lityum ve nikel gibi temel metallerin üretimini artırma çabalarının önünde bir engel olarak görülüyor.
Rapor, bir metal yatağının keşfinden üretimin başlamasına kadar geçen 268 madencilik projesini analiz etti. Zambiya, yaklaşık 34 yıllık ortalama maden geliştirme süresiyle listenin başında yer alıyor. Zambiya'dan beş yıl daha kısa bir geliştirme süresiyle Amerika Birleşik Devletleri onu takip ediyor.
Kanada, Arjantin ve Moğolistan gibi ülkeler de uzun geliştirme sürelerine sahip olarak tanımlanmıştır. Özellikle Moğolistan, Rio Tinto (NYSE:RIO) tarafından geliştirilen Oyu Tolgoi bakır projesine ev sahipliği yapmaktadır.
Buna karşılık, Gana, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Laos gibi ülkeler yaklaşık 10 ila 15 yıl arasında değişen en kısa sürelerden bazılarını bildirmiştir. Avustralya, 20 yıllık ortalama ile ABD'ye benzer ekonomilere sahip ülkeler arasında en iyi performansı sergiledi.
Politika önerileri sunmaktan kaçınan rapor, kısmen ABD'li bir endüstri ticaret grubu olan Ulusal Madencilik Birliği (NMA) tarafından finanse edildi. NMA veri ya da önemli bir katkı sağlamamış olsa da, bu ayın başlarında yayınlanan haberlere göre ABD Maden Bürosu'nun yeniden canlandırılması için aktif olarak kampanya yürütüyor.
Rio ve BHP'nin Arizona'daki Resolution Copper projesi ve Northern Dynasty'nin Alaska'daki Pebble bakır ve altın projesi gibi projeler de çalışmaya dahil edildi. Henüz izinleri alınmamış olan ve 2030 yılına kadar açılması öngörülen her iki proje de yerli gruplar ve çevrecilerin muhalefetiyle karşılaşmış olup, raporda bu sorunlara değinilmemiştir.
Raporda ayrıca, yeni izinler gerektirmeyen artan bakır liç tekniklerinin ABD bakır üretimi üzerindeki potansiyel etkisi de tartışılmadı. Freeport-McMoRan (NYSE:FCX) gibi şirketler bu süreçleri benimsemiştir.
Ayrıca S&P Global raporu, ABD madencilik projelerine karşı açılan yüksek dava oranlarının keşif bütçelerinin azalmasına yol açtığını vurguladı. Son 15 yılda, Kanada ve Avustralya'daki şirketler ABD'deki muadillerine kıyasla arama çalışmaları için sırasıyla %81 ve %57 daha fazla harcama yaptı. Bu durum, ABD'nin bu ülkelerdeki bakır ve lityum rezerv ve kaynaklarının iki katından fazlasına sahip olmasına rağmen gerçekleşmiştir.
Rapor, küresel olarak altın madenlerinin ortalama 15,2 yıl ile en hızlı geliştirilen madenler olduğunu, nikel madenlerinin ise ortalama 17,5 yıl ile en uzun sürede geliştirildiğini ortaya koymuştur.
FACEBOOK YORUMLAR