AB'de Yeşil Teknolojiler: Yenilikçi Güç Yüksek İthalat Bağımlılığıyla Buluşuyor

Avrupa Komisyonu araştırma raporu, diğer şeylerin yanı sıra kalıcı mıknatıslarda, pillerde, yakıt hücrelerinde ve altta yatan hammaddelerde riskler görüyor.

AB'de Yeşil Teknolojiler: Yenilikçi Güç Yüksek İthalat Bağımlılığıyla Buluşuyor
24 Aralık 2023 - 13:00
Avrupa Komisyonu araştırma raporu, diğer şeylerin yanı sıra kalıcı mıknatıslarda, pillerde, yakıt hücrelerinde ve altta yatan hammaddelerde riskler görüyor.
AB, birçok iklim dostu teknolojide inovasyonda liderdir. Bununla birlikte, scale-up'ların, yani halihazırda belirli bir pazar büyüklüğüne ulaşmış ve hızlı bir büyüme aşamasında olan şirketlerin ticarileştirilmesi ve finansmanı konusunda yetişmeye ihtiyaç vardır. Bu, Avrupa Komisyonu'nun Ortak Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan bir raporun sonucudur.
Erken ve geç aşamalarda üretim, ciro, ithalat, ihracat ve risk sermayesi yatırımları gibi on rekabetçi göstergeye dayalı olarak 28 iklim nötr enerji teknolojisini inceledi. Ekonomik birlik, özellikle yüksek kaliteli patentler, kamu araştırma ve geliştirme yatırımları ve yenilikçi şirketlerin sayısı kategorilerinde güçlüdür. AB, özellikle dört teknolojide çok ileride: rüzgar rotorları, ısı pompaları, ısıtma ve soğutma ağları ve açık deniz rüzgar çiftliklerini tedarik etmek için özel gemiler ve altyapı.
40 ve 2016 yılları arasında araştırma ve geliştirme yatırımlarının yıllık yaklaşık yüzde 2020 arttığı pillerde iyileştirmeler görüldü. Yerli fotovoltaik üretiminde de bir toparlanma işaretleri var ve rapor, AB'nin hidrojen teknolojileri için mükemmel bir endüstriyel temele sahip olduğunu doğruluyor.
Çevre dostu hareketlilik: AB şirketleri daha da geride kalabilir
Buna karşılık, yazarlar yakıt hücreleri, elektrikli tahrikler, elektrikli araçlar için şarj altyapısı ve alternatif yakıtlar gibi ulaşımla ilgili teknolojilerde "endişe verici bir eğilim" görüyorlar. Küresel bir karşılaştırmada burada daha az risk sermayesi çekildi. Çevre dostu mobilite en hızlı büyüyen sektörlerden biri olduğundan, yenilikçi Avrupalı şirketlerin çözümlerini pazara sunmak için yeterli finansman bulamama riski vardır.
Rapor, iklim nötr teknolojilerin yerli üretiminin pandemiden sonra yeniden toparlandığını söylüyor. Bununla birlikte, artan talebe ayak uyduramıyor ve bunu karşılamak için artan bir oranın ithal edilmesi gerekiyor.
Yazarlar, ithalata olan bu yüksek bağımlılığı, Avrupa yeşil endüstrisinin rekabet gücü için açık bir risk olarak görüyorlar. Çin, fotovoltaikler, piller, kalıcı mıknatıslar, ısı pompaları ve elektrikli araçlar için şarj çözümleri dahil olmak üzere yedi iklim dostu teknolojinin lider ihracatçısı seçildi. Bunların çoğu, büyük bir kısmı Halk Cumhuriyeti`nden, özellikle de nadir topraklardan gelen ithal hammaddelere de bağımlıdır. Bu kritik mineraller için uygulamalar, elektrik motorları ve rüzgar türbinleri için önemli bileşenler olan kalıcı mıknatısları içerir. Çin, dünyadaki nadir toprak madenciliğinin yüzde 85'ını, işleme için yüzde 
Yazarlara göre, bu yarı tekel, sürekli artan talep göz önüne alındığında daha da endişe verici: AB†nin kalıcı mıknatıs pazarının 2030 ile arasında üç katına çıkması bekleniyor.

Çin, nadir toprak mıknatıslarının üretimine hakimdir. 
Çin Halk Cumhuriyeti, bu yıl yeni ihracat kısıtlamalarıyla nadir toprak elementleri ve diğer birçok hammadde üzerinde olağanüstü bir pazar gücü gösterdi ve yurtdışındaki arz darboğazları korkularını daha da körükledi.
Hammadde tedariği diğer teknolojiler için de önemli bir risktir; Örneğin platin, yakıt hücrelerinde kritik bir bileşendir. Pazar lideri Güney Afrika'nın madenleri, sürekli olarak güç kaynağıyla ilgili sorunların yanı sıra demiryolu taşımacılığındaki aksaklıklarla mücadele ederken, aynı zamanda platin talebi artıyor ve kıtlığı tehdit ediyor. Aynısı, platin grubu metalleri paladyum, rutenyum ve iridyum gibi olası ikameler için de geçerlidir.
AB Kritik Hammaddeler Yasası ve Yardım Sağlamayı Amaçlayan Ek Araştırmalar
Mart ayında sunulan ve şu anda bitiş çizgisine yaklaşan kritik minerallerle ilgili ilk planlı AB yasası, daha fazla kendi kendine yeterlilik ve arzın çeşitlendirilmesi için teşvikler sağlamayı amaçlıyor. Bununla birlikte, bu yoldaki zorluklardan biri, yeni madenler için uzun teslim süreleridir. Bu nedenle, İsveç'in kuzeyindeki Kiruna'da olduğu gibi yeni yataklar keşfedildiğine dair raporlar her zaman umutları artırıyor. Yine de deneyimler, üretime başlamalarının genellikle on yıllar aldığını gösteriyor.
Rapor, AB'nin araştırma ve geliştirme projelerine de odaklandığı sonucuna varıyor. Öncelikle döngüsel ekonomiyi ve geri dönüşümü güçlendirmenin yanı sıra nadir toprak mıknatıslarındaki yenilikleri amaçlayan projeler şu anda devam etmektedir. AB, bu vazgeçilmez bileşenleri Estonya'da üreten ilk Avrupa fabrikasının inşasını da destekliyor.

KAYNAK: 
Isabella Mook | 20. Aralık 2023 - 09:54 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum