2023 emtia raporu: küresel pazarda kazananlar ve kaybedenler

ABD rekor bir hızla yeni yenilenebilir enerji kapasitesi ekliyor ancak bu, fosil yakıtlardan henüz vazgeçmeye hazır olduğu anlamına gelmiyor. Ülke, ilk kez dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçısı oldu; geçen yılki sevkiyatlar, benzeri görülmemiş bir 91,2 milyon mt'a ulaşarak, önde gelen tedarikçiler Avustralya ve Katar'ı geride bıraktı.

2023 emtia raporu: küresel pazarda kazananlar ve kaybedenler
09 Ocak 2024 - 18:30
Freeport LNG'nin tam hizmete dönmesi ve özellikle Avrupa'dan gelen güçlü küresel talep nedeniyle LNG ihracatındaki artış,   Amerika'nın küresel enerji pazarındaki önemli rolünü ifade ediyor.
ABD aynı zamanda dünyanın en büyük petrol üreticisi olmayı sürdürüyor. Ekim ayında, enerji santrali günde 13,25 milyon varil gibi şaşırtıcı bir üretim gerçekleştirdi; bu, ülkenin günde ortalama 13 milyon varile ulaştığı veya aştığı dördüncü ay oldu.

Emtialar bir bütün olarak zorlu bir yıl geçirdi; grup, yükselen oranlar, durgunluk korkuları ve Çin'in hayal kırıklığı yaratan salgının yeniden açılması gibi bir dizi faktör nedeniyle grubu %12,55 kayıpla tamamladı.

Varlık Sınıfına Göre 2023 Getirileri
Arz fazlası düşüşe katkıda bulundu. Güçlü küresel talebe rağmen doğal gaz fiyatı, büyük ölçüde rekor düzeydeki üretimin bir sonucu olarak, en az on yılın en kötü yılı olan yaklaşık %44 oranında düştü. Enerji Bilgi İdaresi'ne (EIA) göre ABD,  (Bcf/d) başına 104,9 milyar fit küp gibi şaşırtıcı bir rakamla  yeni bir aylık en yüksek üretim gerçekleştirdi.

Önceki iki yılda emtia listesinin zirvesinde yer alan lityum fiyatları, 2023'te de hemen hemen aynı nedenden ötürü düşüşe geçti. Bu, Amerikalıların elektrikli araçlara (EV'ler) olan iştahının azalıyor olabileceği haberiyle birleştiğinde  ,  pil metalinin fiyatlarının düşmesine neden oldu. en son 2021 yazında görüldü. 

Bu düşük fiyatların cazip bir satın alma fırsatı oluşturduğuna inanıyorum. Emtialar günlük olarak kullandığımız ve keyfini çıkardığımız her şeyin yapı taşlarıdır ve küresel nüfus arttıkça bu malzemelere olan talep de artmaktadır.  Mineraller Eğitim Koalisyonu (MEC), 2023'te doğan her Amerikalının , yaşamları boyunca 3 milyon poundun üzerinde metal, mineral ve yakıta ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor  . Yalnızca geçen yıl, ABD'deki her kişi için çimentodan kuma ve alüminyuma kadar 40.000 poundun üzerinde hammaddeye ihtiyaç duyuldu.

Altın tacı aldı
Altın bir numaralı emtiaydı ve yılı siyahla bitiren iki emtiadan yalnızca biriydi; diğer emtia ise bakırdı (neredeyse zar zor). Değerli metal %13,10 artışla yılı ilk kez ons başına 2.000 doların üzerinde kapattı ve 2023 ortalama fiyatı 1.943 dolar ile art arda sekizinci yıllık kazancını elde etmeyi başardı. Altın şu anda son 24 yılın 20'sinde, yani zamanın %83'ünde yükseldi.

Ortalama Yıllık Altın Fiyatı Bu Yüzyılda Şimdiye Kadar %83 Arttı
2024'ün sonuna baktığımızda, Federal Rezerv'in faiz indirimine başlamasıyla altının yatırım durumunda yeni bir artış göreceğimize inanıyorum. Desteğin yılın ilk dokuz ayında rekor miktarda altın satın alan merkez bankalarından da gelmesi gerekiyor.  Dünya Altın Konseyi'ne (WGC) göre finans kurumları,  Ocak-Eylül 2023 döneminde 2022'nin aynı dönemine göre %14 artışla net 800 metrik ton satın aldı.

Para birimini desteklemeye ve ABD dolarından uzaklaşmaya çalışan Çin, ilk dokuz ayda 181 ton altın biriktirerek diğer tüm ülkelere kolaylıkla liderlik etti. WGC, altının şu anda ülkenin toplam döviz rezervlerinin sadece %4,3'ünü temsil ettiğini, ABD'nin ise bu oranın yaklaşık %70 olduğunu tahmin ediyor. Çin, Amerika'nın seviyesine ulaşacaksa, ilave 33.810 metrik ton satın alması gerekecek; bu da 10 kat daha fazla. 2022'de tüm dünyanın ürettiği altın miktarından fazla altın.

Devam etmeden önce, ABD ulusal borcunun ilk kez 34 trilyon doların üzerine çıktığını, yani ABD vatandaşı başına 101.000 dolara veya vergi mükellefi başına 264.000 dolara denk geldiğini belirtmek isterim. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda altının nereye gideceğini bilmek istiyorsanız burasının iyi bir yer olduğuna inanıyorum. Bu yüzyılın başından bu yana ulusal borç ve altın arasında 0,9'luk güçlü bir pozitif korelasyon katsayısı bulunuyor. Basit bir ifadeyle bu, her ikisinin de her gün benzer hamleler yapma eğiliminde olduğu anlamına geliyor. Borcun artacağını düşünüyorsanız fiziki altın ve altın madenciliği stoklarına yatırım yapmayı düşünmek mantıklı olabilir.   

Altın ve Ulusal Borç Yüksek Oranda İlişkili
Güneş enerjisi pazarının 2023'te benzeri görülmemiş büyümesi
Enerji tarafında, yenilenebilir enerji piyasası 2023'te 440 gigawatt'ın üzerinde ilave kapasiteyle önemli ilerlemeler kaydetti. Özellikle, hem ABD hem de Avrupa güneş enerjisi kurulumları için yeni kriterler belirlerken, Çin'in katkıları 180 ila 230 gigawatt (GW) ekleyerek diğerlerinin gölgesinde kaldı.

Ancak Wood Mackenzie,   bu yıl yıllık güneş enerjisi kurulumlarındaki büyüme oranında bir yavaşlama öngörüyor . Buna rağmen, küresel güneş enerjisi pazarı, hızlı büyüme ve ardından kademeli olgunlaşmadan oluşan tipik bir S eğrisi modelini izleyerek, birkaç yıl öncesine göre önemli ölçüde daha büyük olmaya devam ediyor. Bu yapının özellikle fotovoltaik (PV) panellerde bulunan önemli bir mineral olan gümüşe fayda sağlaması bekleniyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum